Bayer bevestigt: Nunhems in etalage

Tholen - Bayer zet Nunhems in de etalage om toestemming te krijgen voor de overname van Monsanto. De geruchten gingen al eerder (link) en vanmorgen heeft het concern dit bevestigd. 

"We hebben grote stappen gezet in het realiseren van de overname van Monsanto", meldde voorzitter van de raad van bestuur Wener Baumann vanmorgen bij de presentatie van jaarcijfers op de Financial News Conference in Leverkusen.
Groentenzaden in de verkoop
Vorig jaar werd bepaald dat Bayer, bij wijze van concessie, bij een eventuele overname van Monsato een aantal activiteiten zou moeten verkopen. BASF nam toen al een aantal veredelingsactiviteiten en een aantal gewasbeschermingsmiddelen over. "We hebben nu ook besloten dat dit de gehele groentenzaden divisie zal behelzen. Bovendien wordt nog gekeken naar eventueel derde activiteiten, van Bayer en van Monsanto, die ook verkocht zullen worden."

Europese commissie
Met de gewenste overname van Monsanto zou ook het kasgroentenveredelingsbedrijf De Ruiter in handen van Bayer komen. De Ruiter werd in 2008 overgenomen door Monsanto. In 2002 werd Nunhems onderdeel van Bayer CropSciene, een dochter van Bayer AG. De Europese Commissie waarschuwde voor zo'n samenvoeging. Ze vrezen dat er te weinig concurrentie overblijft in gewasbescherming, zaden en planteigenschappen. 

Kasgroenten
Bij het bekend worden van de overnameplannen gaf het team van Bayer aan hiervoor niet te vrezen. "Monsanto en Bayer zijn aanvullend qua groentenzaden", vertelden ze toen. Kijkend naar de grootste drie gewassen, zijn zowel Bayer als Monsanto actief in de veredeling van tomaat. In komkommer is Bayer de grotere speler en heeft Monsanto kortgeleden een comeback gemaakt. In paprika is Bayer momenteel helemaal niet actief. 

Afgelopen jaar werden al meer toezeggingen gedaan in de door het bedrijf gewenste overname van Monsanto. "Maar pas zeer recentelijk hebben de mededingingsautoriteiten in Brazilië groen licht gegeven. Een belangrijke mijlpaal in het proces, niet in het minst omdat Brazilië een van 's werelds grootste landbouwmarkten is", aldus Baumann. Hiermee heeft het bedrijf ongeveer de helft van de ongeveer 30 benodigde goedkeuringen (van verschillende mededingingsautoriteiten wereldwijd) in de pocket. Gehoopt wordt de transactie in het tweede kwartaal van dit jaar volledig rond te krijgen.Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018