Goede vooruitzichten aan vooravond Zuid-Afrikaans avocadoseizoen

In 2016 hagelde het en vorig jaar was er de droogte maar dit jaar zijn de vooruitzichten voor Zuid-Afrikaanse avocado's zeer goed. Er wordt een toename van 5 tot 5,5 miljoen dozen van 4 kilo voor de export verwacht ten opzichte van de 11 miljoen dozen van 4 kilo van vorig seizoen. Tot dusver zijn de weersomstandigheden gunstig. 


Veel jonge avocadoplantages worden productief

In de warmere delen van de provincie Limpopo, zoals Mooketsi en Levubu is het seizoen net begonnen met de pluk van Fuerte en Maluma. De eerste exportpartijen zijn verladen en zullen de markt in week 12 bereiken. De vroege export bestaat met name uit Fuerte avocado's. Begin maart zal het Zuid-Afrikaanse avocadoseizoen echter pas echt goed op gang komen. 

ZZ2 oogst momenteel de eerste Maluma avocado's, een Zuid-Afrikaans aan Hass verwant ras, van het seizoen. Hierdoor kan de teler de Europese markt van Hass avocado's voorzien in een periode dat er in Europa enorme marktkansen voor Hass avocado's liggen met uitstekende prijzen. Buiten de vroege regio Mooketsi teelt het bedrijf ook avocado's rondom Tzaneen, Politsi en Houtboschdorp (Magoebaskloof) en heeft het haar avocado-areaal de laatste vijf jaar verdubbeld naar 1.000 hectare, met een verdeling van 60:40 Hass en groenschillige rassen. 

Vorig jaar waren de maten een uitdaging als gevolg van de droogte maar ZZ2 ziet momenteel in piek in de maten 12 tot 16, laat marketingmanager Clive Garrett weten. 

De groenschillige Zuid-Afrikaanse avocado's zijn hoofdzakelijk bestemd voor Rusland en landen in Oost- en Zuid-Europa, maar ook op deze markten groeit de vraag naar Hass-avocado's. 

Allesbeste Boerdery, eigenaar en ontwikkelaar van de Maluma avocado, zal volgende week haar jaarlijkse 'Maluma Day' houden en de internationale belangstelling voor dit ras was nog nooit zo groot. Er zullen dit jaar dan ook meer buitenlandse bezoekers aan dit evenement deelnemen. In de regio Tzaneen zal de pluk eind deze week beginnen. 

De Zuid-Afrikaanse avocadosector is in afwachting van de afronding van de bilaterale onderhandelingen over peren, om daarna te starten met het verkrijgen van toegang tot de Chinese markt. Op dit moment gaat het overgrote deel van de Zuid-Afrikaanse avocado's nog naar de EU, een markt die gestaag groeit, niet in het minst dankzij het werk van de World Avocado Organisation waarachter Zuid-Afrika en Peru de drijvende kracht zijn. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018