Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druivenimport VS iets toegenomen.

Nieuwe druivenrassen steeds belangrijker

"Op dit moment importeren we zowel Chileense als Peruaanse druiven. Er is in Chili nu sprake van een seizoenspiek," zegt Jared Lane van Stevco, dat als handelaar voor Grapeman Farms werkt. Chili begon vanaf 1 januari met de export van druiven naar de VS, terwijl Peru vanaf medio december begon. 

"In dit seizoen gaan de latere teeltbedrijven van Chili iets eerder klaar zijn. Ze ronden hun seizoen misschien een tot twee weken eerder af. Ze hebben echter waarschijnlijk nog zeker vier weken aan hoogseizoen voor de boeg," zegt Lane. "Bij de grote oogst van Chili hadden we niet verwacht dat het fruit vroeg rijp zou worden. Hopelijk zorgt dit voor een goede overgang tussen de seizoenen van Chili en van Mexico."

Mexico, dat direct concurreert met de Chileense export, begint dit jaar mogelijk iets eerder, hoewel Lane opmerkt dat de situatie in de periode van nu tot aan de oogst nog kan veranderen.


Groene druiven van Stevco 

Nieuwe rassen 
Wat zowel Lane als andere druiventelers en -importeurs merken is dat consumenten steeds meer om nieuwe rassen blijven vragen. "Er is veel meer vraag naar nieuwere rassen en minder naar oudere druivensoorten," zegt Lane. "De premium waarde komt steeds meer bij de nieuwere rassen te liggen. Ik zie het nog wel gebeuren dat de oudere rassen in de komende vijf tot tien jaar verdwijnen. De nieuwere rassen zijn ook veel efficiënter dan de oudere. Ze geven een grotere opbrengst, zijn iets goedkoper om te telen en zijn minder arbeidsintensief. Het loont in de huidige markt niet om oude rassen te telen."

Jim Beagle is verbonden aan het in Shafter in Californië gevestigde Grapery, dat zich heeft gespecialiseerd in Californische druiven. Hij ziet dezelfde ontwikkeling. "De vraag is over het algemeen stabiel, maar er is aanhoudend sprake van een verschuiving van oude naar nieuwere rassen, die voor consumenten aantrekkelijkere kenmerken hebben," zegt Beagle. "Er zijn in Californië een aantal veredelingsprogramma's vanuit de overheid en vanuit particulieren aan de gang om druiven te ontwikkelen die in kleur, timing van rijping en formaat verschillen. Deze druiven kunnen worden geteeld met een meer consistente kleur of met een verbeterde smaak, dan dat het geval was bij de beperkte keuzevrijheid die we vroeger hadden."

Grapery heeft succes met zijn Moon Drop-druiven. Dit is een zwarte druivenras met een langere vorm. "De Moon Drop-druiven zijn slechts drie jaar op de markt. Nu retailers beter bekend worden met deze druif, zijn ze bereid om zich aan te sluiten bij grotere programma's. Zo komen meer consumenten in de gelegenheid om ze te kopen. Het zijn een soort cyclussen die van elkaar afhankelijk zijn," legt Beagle uit.


Grapery's Moon Drop-druiven

Stabiele prijzen 
De prijzen in de markt komen relatief overeen met die van vorig jaar. "Er is behoorlijk wat meer aanbod uit Peru dan in vergelijking met vorig jaar," zegt Lane. "Door dat latere volume staan de prijzen wat meer onder druk."

Nu het seizoen van Californië is afgerond, zal de import op de korte termijn toe blijven nemen. "Ik verwacht dat er in de komende vier weken veel aanbod aan druiven gaat zijn. Ik denk dat dit voornamelijk zal gaan om de betere druiven uit," zeg Lane tot slot.

Voor meer informatie:
Jared Lane
Stevco
Tel: +1-661-392-1719
jlane@grapeman.com
www.pacificvinegrapes.com

Jim Beagle
Grapery
Tel: +1-661-387-9300
jbeagle@grapery.biz
www.grapery.biz
Publicatiedatum: