Bijna 70% winst voor Ahold Delhaize

Het Nederlands-Belgische supermarktconcern Ahold Delhaize heeft als gevolg van een gunstiger belastingklimaat in de Verenigde Staten, waar het bedrijf het grootste deel van de omzet realiseert, over 2017 een 69,6% hogere winst geboekt. Het pro forma resultaat, aangepast alsof de supermarktbedrijven ook in 2016 al het hele jaar gefuseerd waren, bedroeg 1,8 miljard euro. De omzet steeg op pro forma-basis met 0,6% naar 62,7 miljard euro. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten komt de stijging uit op 1,7%. 

In het vierde kwartaal van 2017 daalde de omzet met 3,6% tot 15,8 miljard euro. In de Verenigde Staten liep de omzet terug van 10,1 miljard dollar tot 9,3 miljard euro. Dat was vrijwel geheel te wijten aan ongunstige wisselkoerseffecten. In Nederland deed het concern wel goede zaken, met name rond de feestdagen. De verkopen hadden een waarde van 3,7 miljard euro, bijna 6% meer dan een jaar eerder. In België bleven de opbrengsten nagenoeg gelijk. 

Als gevolg van het gunstiger belastingklimaat in de Verenigde Staten en belastinghervormingen in België verviervoudigde het nettoresultaat tot 744 miljoen euro ten opzichte van de 178 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2016. Toen kreeg het bedrijf eenmalige financieringskosten te verwerken van bijna een half miljard.

Ahold Delhaize wil dit jaar meer investeren. Het bedrijf wil 1,9 miljard euro uittrekken om onder meer het winkelnetwerk te verbeteren en voor verdere digitalisering.


Bron: Ahold DelhaizePublicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018