Europese subsidie

Spanje wil €288 miljoen GMO-subisidie

Het Spaanse ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Milieu (MAPAMA) heeft bij de Europese Commissie (EC) een verzoek ingediend om de actieve programma's van de producentenorganisaties in de groenten- en fruitsector te kunnen financieren.

Het betreft een bedrag van €288 mln. waarvan €27 mln. gebruikt zal worden voor maatregelen ter preventie en uitvoering van crisisbeleid op de markt. Dit bedraagt meer dan 9% van het totale bedrag.

Hulp
Spanje is het tweede Europese lid die deze hulp ontvangt (25% van het totale van de Europese Unie), na Italië. De definitieve financiële bijdrage zal ongeveer 85% van het bedrag zijn. 492 producentenorganisaties verdeeld over de 15 autonome regio's zullen gebruik maken van deze hulp.

Dit jaar zullen de verwachtte subsidieaanvragen stijgen met 7% in vergelijking met 2017. Kijkend naar het gemiddelde van de afgelopen vier jaar is dit een 22%. De bedragen ter preventie en uitvoering van het crisisbeleid stegen in 2018 16% meer dan in 2017 en 34% meer dan het gemiddelde.

Actiepunten
Het fonds is tot stand gekomen met steun van de Europese Unie en door bijdrage van de handelsorganisaties. Actiepunten die worden uitgevoerd met behulp van dit fonds zijn verbetering van de productie-infrastructuur, verbetering van de kwaliteit en het milieu en onderzoek. Deze worden met dit Europese fonds voor 50% vergoed. Er wordt een limiet gehanteerd van 4,1% van de waarde van de verkochte productie van iedere organisatie.

Vorige week werd bekend dat Nederland juist minder GMO-subsidie aanvraagt dan ooit tevoren. 

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018