Kopers Costa Ricaanse ananas vanaf nu zeker van ontbossings-vrij product

Vanaf nu kunnen kopers van Costa Ricaanse ananas met één druk op de knop zien of hun leverancier zich schuldig maakt aan ontbossing of niet. Dit is mogelijk dankzij het Green Commodities-Programma van de Verenigde Naties. 

Het Land Use Change Monitoring System within Production Landscapes (MOCUPP, http://www.mocupp.org/) heeft met steun van het VN Green Commodities-programma 's werelds eerste programma ontwikkeld om jaarlijks satellietbeelden te toetsen aan kadastergegevens. Vanaf nu zal het systeem ieder jaar beelden verzamelen waarmee de ontbossing als gevolg van de Costa Ricaanse ananasteelt in kaart gebracht kan worden. Binnenkort zullen er ook andere gewassen aan het systeem worden toegevoegd. 

Dit nieuwe middel kan gratis door inkopers gebruikt worden, zodat zij eenvoudig na kunnen gaan of hun telers betrokken zijn bij de illegale boskap. Het systeem staat gebruikers toe om dit te checken aan de hand van hun eigen gegevens zodat commerciële vertrouwelijkheidsovereenkomsten niet in het geding komen omdat het niet nodig is de geografische gegevens met overheden te delen. 

Ananastelers die voor de exportmarkt produceren en zich aan de regels houden zijn hier ook bij gebaat. Het nieuwe systeem zorgt dat zij aan kunnen tonen dat hun bedrijven ontbossings-vrij zijn waardoor ze in aanmerking komen voor stimuleringsregelingen zoals Payment of Ecosystem Services door het National Forestry Financing Fund. 

Costa Rica is één van 's werelds grootste ananasproducenten. MOCUPP maakt onderdeel uit van een omvangrijk landelijk plan om de maatschappelijke en milieuproblemen in deze sector, die jaarlijks €648 miljoen aan de economie bijdraagt, aan te pakken. 

Het MOCUPP heeft al beeldmateriaal ontwikkeld waarin de snelle groei van de ananasteelt in Costa Rica tussen 2000 en 2015 in beeld gebracht wordt. Uit deze beelden blijkt dat er de afgelopen 15 jaar ruim 5.000 hectare bos verdwenen is ten koste van de ananasteelt. 

Het systeem ontwikkelt momenteel ook referentiepunten en jaarlijkse monitoring voor overige agrarische sectoren, waaronder de palmoliesector. Het doel is om in 2020 alle belangrijkste Costa Ricaanse exportgewassen jaarlijks op ontbossing te toetsen. Ieder jaar zullen de beelden van MOCUPP gepubliceerd worden op de landelijke website van het National Territorial Information System (http://www.snitcr.go.cr/) die voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast zullen gegevens die wijzen op ontbossing of herbebossing beschikbaar gesteld worden aan de autoriteiten en particuliere kopers. 

Het ministerie van Milieu, het kadaster, de National Geographical Institute en het Center of High Technology hebben dit systeem met steun van het UNDP Green Commodities-Programma, UNDP REDD, en het Global Environment Facility ontwikkeld. 

Het systeem heeft grote belangstelling gewekt bij de regeringen van Paraguay, Madagaskar, Marokko en Ivoorkust die met dezelfde uitdagingen te maken hebben en ontbossing terug willen dringen. Het UNDP Green Commodities-Programma is op dit moment in deze landen bezig om een soortgelijk systeem op te zetten. 

Bezoek http://www.snitcr.go.cr/ om meer te weten te komen over het systeem.

Voor meer informatie: 
UNDP Green Commodities Programme
Elisabeth Hiller at Elisabeth.hiller@undp.org
Website: www.greencommodities.org
Follow us: @undpcommodities


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018