Goed weer gunstig voor kiwibessenpluk Nieuw-Zeeland

Eind vorige week is in Nieuw-Zeeland de pluk van kiwibessen begonnen. De oogst verloopt voorspoedig en het weer is goed. Kiwibessenteler en - verpakker Seeka heeft de oogst van 90.000 tot 100.000 trays al voor 20% voltooid. 

"De volumes zijn beduidend hoger dan vorig jaar, toen we te maken hadden met slecht weer," legt Seeka-directeur Michael Franks uit. "Vorig seizoen werd onze oogst onderbroken door regen en verloren we midden in het seizoen negen dagen als gevolg van aanhoudende regen. De beperkte verpakkingscapaciteit maakte deze situatie nog erger. Dit jaar is het weer vriendelijker en hebben we een nieuwe verpakkingslijn geïnstalleerd die onze capaciteit flink verhoogd heeft. We hebben veel geluk gehad dat de cycloon Gita, die op Noorder- en Zuidereiland een spoor van verwoesting heeft achtergelaten, aan ons voorbij is gegaan. De voorlopige weersverwachting is goed maar aangezien we hier in Nieuw-Zeeland zitten, verwachten dat het binnenkort toch wel weer zal gaan regenen."Dit jaar zal het slechte weer echter minder gevolgen voor Seeka hebben dankzij de nieuwe verpakkingslijn. Op deze manier kan het bedrijf een buffer van een paar dagen opbouwen zodat het ook bij slecht weer door kan gaan met verpakken. 

"Vorig jaar zaten we moeilijk vanwege onze verpakkingscapaciteit. We konden geen buffer opbouwen. Dit jaar beschikken we over een nieuwe verpakkingslijn en kunnen we in geval van slecht weer een voorraad aanleggen. We kunnen dit echter voor niet langer dan drie dagen doen omdat de kwaliteit er anders onder zou kunnen lijden. Onze nieuwe verpakkingslijn functioneert zeer goed en heeft een enorme capaciteit. Op deze manier kunnen we de opbrengsten van onze telers verbeteren," aldus Franks. 

"Momenteel verwerken we dagelijks 90 tot 110 bakken maar bij volle capaciteit zijn dit er zo'n 120 tot 130 per dag. Het is een kersenverwerkingslijn van Compac met In-Vision, een waterstraal en drie units voor het verpakken van punnets. Bij volle capaciteit kunnen we 100 punnets van 125 gr per minuut afleveren. 

Seeka verpakt naast haar eigen fruit ook kiwibessen van andere telers.

Australië is de belangrijkste markt waar zowel aan de groothandel als retail geleverd wordt. Er gaan echter ook wat volumes naar de Verenigde Staten en Frankrijk. De helft van het door Seeka verpakte fruit wordt door FreshMax verkocht dat veel markten in heel Azië bedient. 

"De kiwibessen zijn dit jaar groot en zeer goed van smaak. We hebben onze oogst pas voor 20% voltooid maar we zien nu als dat het een goed seizoen wordt. De eerste kiwibessen hebben Australië gisteren in optimale conditie bereikt en momenteel verladen we al ons fruit meteen nadat het verpakt is, we hebben geen voorraad. De vraag is goed en het fruit wordt sterk gepromoot in de retail. Het wordt samen met zachtfruit aangeboden in het koelschap op de groente- en fruitafdeling."

De Nieuw-Zeelandse kiwibes is een alternatieve categorie voor telers. Hoewel het een vrij arbeidsintensieve fruitsoort is, zijn de opbrengsten geweldig en de inkomsten hoog. De kiwibes is bestand tegen Psa en dat is de reden dat we met deze categorie zijn begonnen," aldus Franks. 

Hij vertelt verder dat het bedrijf de laatste jaren vanwege de kleine verwerkingslijn moeite had om het fruit van telers te verwerken. Dit betekende dat telers moesten wachten met plukken en dat kan uiteraard erg vervelend zijn als het slecht weer is. Dit seizoen zijn de vooruitzichten veel beter, met een hoge verwerkingscapaciteit, geweldige oogst en zeer positieve reacties vanuit de markt. 

Vooruitblikkend op het kiwiseizoen vertelt Franks dat de oogst van golden kiwi's de komende twee tot drie weken aan zal vangen. Het fruit ziet er goed uit en heeft prima maten. De Hayward-oogst ziet er ook schoon uit en daar is de teler blij door verrast. 


Voor meer informatie:
Michael Franks
Seeka
Phone: +64 7573 0303
mfranks@seeka.co.nz
www.seeka.co.nz


 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018