Wetenschappelijk bewezen: In avocado knijpen schaadt het fruit

Akoestische apparatuur, lasertechnologie en echografie. Dit alles hebben wetenschappers al getest om te voorkomen dat consumenten avocado's blijven beschadigen door erin te knijpen om te bepalen of ze wel rijp zijn. 

In een enquête onder Australische consumenten geeft 97% van ondervraagden toe in het fruit te knijpen alvorens het te kopen. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat de consument gemiddeld drie keer meer exemplaren 'test' dan hij daadwerkelijk koopt. 

Een nieuw onderzoek, dat wordt gefinancierd door Hort Innovation, is erop gericht om de schade aan avocado's te beperken door consumenten nieuwe middelen aan te reiken om de rijpheid van het fruit te bepalen. 

John Lloyd van Hort Innovation vertelt dat er aanzienlijk geïnvesteerd is in onderzoek en educatie om de voorzichtige behandeling van het fruit in het winkelschap te bevorderen. De volgende stap zal bestaan uit het ontwikkelen van manieren om het knijpen in winkels tegen te gaan want uit eerder onderzoek is gebleken dat het fruit op zijn kwetsbaarst is in de periode dat het aan consumenten blootgesteld is.

Er zal worden gekeken naar educatie, signalering op de verkooppunten, technologieën en verpakkingsoplossingen om beschadiging van Australische avocado's in het winkelschap te voorkomen. Doordat er in het fruit geknepen wordt, beschadigt het vruchtvlees en dit wordt na 24 uur ook zichtbaar. 

"Er is vastgesteld dat consumenten gemiddeld genomen een kracht variërend van 3 tot 30 Newton uitoefenen om de rijpheid van de avocado's te testen. Een 'lichte' druk met de duim (10 N) in een rijpe vrucht veroorzaakt een kneuzing die bij 20°C binnen 48 uur zichtbaar wordt," vertelt onderzoeker Daryl Joyce. 

Hij voegt er aan toe dat uit eerdere enquêtes is gebleken dat de meeste consumenten hun 'slechte ervaringen met avocado's' niet in verband brengen met het overmatig aanraken van het fruit. "Slechts 42% van de ondervraagden zijn het eens met de stelling dat slechte avocado's te vaak aangeraakt zijn."

Joyce vertelt dat aangetoond is dat het merendeel van de consumenten van mening is dat posters op verkooppunten het nuttigst zijn bij de aankoop, bewaring en bereiding van avocado's. Het opstellen van verschillende displays voor de diverse categorieën van rijpheid kan er eveneens aan bijdragen dat consumenten het fruit minder vaak aanraken. 

Onlangs is er een apparaat ontwikkeld en getest dat gebaseerd is op een weerstandsmeting en dat tussen de duim en het fruit geplaatst wordt en geschikt is voor gebruik in winkels. Testen in winkels wezen uit dat de consumenten positief waren over het apparaat. 

Avocados Australia directeur John Tyas zegt dat consumenten die de rijpheid van een avocado willen testen dit voorlopig het best kunnen doen door licht te drukken op de plaats waar de steel heeft gezeten. Hij voegt er aan toe dat mensen ook niet bang moeten zijn om onrijpe exemplaren in huis te halen. "De avocado's worden binnen een paar dagen vanzelf rijp. Als men echter het zekere voor het onzekere wil nemen, doe de avocado's dan samen met een banaan in een plastic zak."

Gedurende het financiële jaar 2016-2017 werd er via Hort Innovation ruim €3,3 miljoen in onderzoek, ontwikkeling en marketing voor de avocadosector geïnvesteerd. 

Voor meer informatie:
Kelly Vorst-Parkes
Hort Innovation
Tel: +61
0447 304 255
E-mail: kelly.vorst.parkes@horticulture.com.au
Website: horticulture.com.au

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018