Regen kan gevolgen hebben voor export Zuid-Afrikaanse mango's

Na een droge start van de zomer komt de regen nu met bakken uit de hemel in Lowveld. Dit heeft voor een tijdelijke onderbreking van de mangopluk gezorgd. Hoewel de neerslag meer dan welkom is want in Tzaneen viel dit jaar tot aan februari maar 200 mm regen terwijl 1.000 mm gebruikelijk is, vormt de regen wel een bedreiging voor de houdbaarheid van de geoogste mango's. 

Sommige telers hebben FreshPlaza al laten weten dat zij dit seizoen geen mango's meer zullen exporteren vanwege de hevige regenval die kwaliteitsproblemen met zich meebrengt en dan met name het risico op anthracnose. Andere telers exporteren nooit, ook al hebben ze hier wel mogelijkheden toe. Zij nemen het zekere voor het onzekere en daarnaast zijn Zuid-Afrikanen zelf dol op mango's. 

Een fractie van de lokale productie, vorig jaar zo'n 3,5%, wordt naar het Midden-Oosten, Rusland, Europa en Afrika (bijvoorbeeld naar Ghana voor bewerking) geëxporteerd. Lokaal zijn de prijzen goed en bedragen zo'n €2,77 tot €3,46 per doos van 4 kilo. Het ras Heidi levert doorgaans hogere prijzen op en marktagenten laten weten dat de huidige prijs, afhankelijk van de kwaliteit, rond de €3,46 tot €4,50 per doos ligt, hoewel de prijzen ook weleens oplopen tot €6,24 per doos. 

In Hoedspruit zal de mango-oogst de komende weken afgerond worden met de pluk van Keitt, een zeer productief ras. De volumes op de markt zullen kleiner worden en dit wekt de verwachting dat de prijzen tot aan het einde van het seizoen stabiel zullen blijven. Tzaneen en Mooketsi hebben nog een paar weken te gaan met de pluk van Kent, Keitt en Sensation. De laatste Zuid-Afrikaanse mango's zullen begin april googst worden. 

Pieter Buys, voorzitter van de South African Mango Growers Association, laat weten tevreden te zijn over het huidige seizoen. "Het seizoen verloopt uitstekend en wat betreft de volumes overtreft het de verwachtingen van menig teler. De kwaliteit is goed omdat het een vrij droog jaar is geweest. Lokaal zijn de prijzen dan misschien wel niet zo hoog opgelopen als vorig jaar maar de prijzen waren gemiddeld genomen wel stabieler."

In sommige gebieden was de fruitzetting van Keitt niet zo goed met als gevolg een overvloed aan de maten 6, 7 en 8. Het hele seizoen wordt gekenmerkt door kleinere maten.

Sapsector wacht nieuwe suikertaks af. Hoge prijzen voor mango's voor acharproductie
Mangodrogerijen nemen een groot deel van de Zuid-Afrikaanse mangovolumes af, hoewel er vanwege de recordoogst van vorig jaar sprake was van oververzadiging. Bovendien zal de ongunstige wisselkoers de export van gedroogde mango dit seizoen mogelijk remmen.

De prijzen voor mango's voor de acharproductie waren dit jaar zeer goed. Achar is een pittig tafelzuur dat oorspronkelijk uit India afkomstig is. Het wordt bereid met mango's die onrijp geplukt worden, zodat de pit nog zacht is. Het gebied rondom Tzaneen vormt het middelpunt van de acharsector in Zuid-Afrika. Acharproducenten kopen groene mango's, die vervolgens worden gesneden en gekruid. De achar wordt zowel kant-en-klaar gekruid (in bulk en retailverpakkingen) verkocht of in bulk aan verpakkers die er vervolgens zelf nog kruiden aan toe kunnen voegen. 

De sapsector is momenteel rustig en in afwachting van de nieuwe suikertaks die op 1 april 2018 in zal gaan. De sector zal af moeten wachten hoe de consument reageert op de hogere prijzen van suikerhoudende dranken en dit is uiteraard van invloed op de volumes mango's die producenten afnemen. 

Voor meer informatie:
Pieter Buys
South African Mango Growers' Association
Tel: +27 15 307 3677

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018