Oekraïense fruitexport neemt met 37% toe

"De export van vers fruit nam in 2017 toe met 37%, oftewel $25,5 miljoen (€20,7 miljoen). Er werd een record gebroken met de export van Oekraïens vers fruit en met de export en re-export van zachtfruit. We verwachten ook in 2018 records te breken, omdat de marketingtests met Oekraïens fruit op de wereldmarkt erg succesvol zijn geweest," aldus Andrey Yarmak, die als econoom is verbonden aan de investeringsafdeling van FAO.

De Oekraïense AGF-sector bracht in 2017 in totaal voor $414 miljoen (€336,3 miljoen) op. $238 miljoen (€193,3 miljoen) hiervan was afkomstig van verse groente, fruit en noten, terwijl $176 miljoen (€143,0 miljoen) werd verkregen via bewerkte producten. "Dit is slechts 2,5% van de totale omzet van de landbouwsector, maar de export binnen dit segment stijgt sneller dan bij de meeste andere segmenten," zegt Yarmak.

De meeste omzet werd met een aandeel van 31% gegenereerd met tomatenconcentraat en fruitsap. Op de tweede plaats staan noten met een aandeel van 24%, oftewel $101 miljoen (€82 miljoen). Vers fruit was goed voor een omzet van $94 miljoen (€76,4 miljoen), wat neer kwam op 23%. De overige 22% komt op conto van andere bewerkte en verse groenten.

Volgens Yarmak heeft de Oekraïense AGF-sector zich snel hersteld van het verlies van de Russische markt. "De sector is zelfs begonnen om nog sneller te groeien. Wat nog belangrijker is, is dat er nu meer nadruk wordt gelegd op kwaliteit en toegevoegde waarde. Dat is precies wat we nu nodig hebben," zegt de econoom.

"Daarnaast zijn bedrijven actief op zoek naar nieuwe markten. Zodoende zien de vooruitzichten voor 2018 er positief uit," benadrukt Andrei Yarmak.Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018