Kokos steeds populairder maar invriezen blijft een uitdaging

Kokosnoten zijn één van de snelst groeiende producten op de markt. De afzet neemt met het jaar toe en ook in de toekomst wordt een sterke groei van deze categorie verwacht. Het feit dat dit product op veel verschillende manieren toegepast kan worden, is wellicht het geheim achter haar groeiende succes. Kokos is geschikt voor consumptie maar kan ook verwerkt worden tot bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten. "De kokosnoot is een enorm veelzijdige vrucht. Desondanks kan het voor leveranciers een risicovolle categorie zijn omdat het moeilijk is om de natuurlijke uitstraling van het vruchtvlees te behouden zonder de juiste IQF-invriestechnologie. Om de markt van een kwaliteitsproduct te kunnen voorzien, moet er met twee factoren rekening gehouden worden: de juiste voorbehandeling en de juiste invriestechniek," legt Carmen Popescu van OctoFrost uit. 

De juiste voorbehandeling
Oxidatie is één van de grootste problemen wanneer men kokos invriest. De lelijke bruine vlekken doen afbreuk aan de kwaliteit en natuurlijke uitstraling van het product maar zijn te voorkomen met de juiste voorbehandeling. 

"Bij de verwerking van kokos bestaat de voorbehandeling doorgaans uit wassen en snijden. Het belangrijkste onderdeel van de voorbehandeling is echter het blancheren. Het is bewezen dat wanneer jonge kokos korte tijd bij hoge temperatuur wordt geblancheerd, het oxidatieproces dat leidt tot bruine verkleuringen wordt geremd," vervolgt Carmen.

De juiste invriestechniek
Carmen legt uit dat het aanpassen van de snelheid van de ventilator een zeer belangrijke factor is om het invriesresultaat en de kwaliteit van diepgevroren kokos substantieel te verbeteren. Kokosrasp is licht wat betekent dat het rond geslingerd wordt en vast kan komen zitten in de spoel. Om deze reden beveelt het team van OctoFrost een ventilatorsnelheid van ongeveer 20% aan om productverlies te voorkomen. 

"Bij niet alle IQF-technologieën kan de ventilatorsnelheid aangepast worden. De OctoFrost IQF-tunnelvriezer beschikt echter over meerdere aanpasbare invrieszones. In iedere zone kan een specifieke ventilatorsnelheid ingesteld worden waarmee de optimale luchtstroom gecreëerd wordt en voorkomen wordt dat de kokos aan elkaar kleeft. Daarnaast speelt de asymmetrische beweging van de bodemplaten een belangrijke rol bij het behoud van een goede productseparatie. Al deze functies dragen bij aan het behoud van de textuur en kleur van de kokos, zelfs na ontdooien," vertelt Carmen. 

"Het zijn spannende tijden nu de IQF-markt voor kokos zo snel groeit. Om nieuwe klanten te bereiken en tegemoet te komen aan hun veranderende eisen voor verse, biologische diepgevroren kokosnoot, is het van vitaal belang om te investeren in de juiste apparatuur en duurzame technologieën."


Voor meer informatie:
Carmen Popescu
OctoFrost Group
Email: info@octofrost.com
www.octofrost.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018