Tien gezonde eigenschappen van appelen die bijna niemand kent

"An apple a day keeps the doctor away", luidt het bekende Engelse gezegde. Er is veel onderzoek gedaan naar de gezonde eigenschappen van appelen en doktoren en voedingsdeskundigen blijven het dagelijks eten van appelen aanbevelen. Appelen zijn één van de populairste fruitsoorten en worden al eeuwenlang in Azië en Europa geteeld maar wat maakt appelen nu zo populair en waarom zijn ze zo gezond...

De lijst van gezonde eigenschappen van appelen is lang. Zo zijn ze rijk aan de vitamines C, K en B6 en riboflavine. Ook bevatten ze mineralen zoals koper, magnesium, kalium en mangaan. Het eten van appelen is daarnaast een goede manier om aan je dagelijks aanbevolen dosis vezels te komen. 

Hier volgen nog enkele gezonde eigenschappen van appelen:

 1. Bevorderen spijsvertering
  Dankzij het hoge gehalte aan vezels bevorderen appelen de spijsvertering. Ze zorgen voor een makkelijke stoelgang en voorkomen maagklachten en verstopping. 
 2. Ondersteunen gewichtsverlies:
  Het hoge gehalte aan vezels zorgt ervoor dat appelen lang een verzadigd gevoel geven. Ze verminderen de lekkere trek waardoor ze ideaal zijn wanneer men wat kilo's kwijt wil. 
 3. Gunstig voor diabetici
  Voor diabetici is het van essentieel belang om hun bloedsuikerwaarde in de gaten te houden. De polyfenolen in appelen zorgen dat het lichaam minder koolhydraten opneemt waardoor schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen worden. Bovendien stimuleren de polyfenolen in appelen de insulinereceptoren in cellen. 
 4. Helpen bij bloedarmoede
  Mensen die aan bloedarmoede lijden, krijgen vaak het advies om meer appelen te eten omdat deze een goede bron van ijzer zijn. IJzer is cruciaal voor de aanmaak van rode bloedcellen. 
 5. Voorkomen hartziekten
  Appelen zijn goed voor het hart. Ze verlagen het cholesterolgehalte en bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten. De antioxidanten in appelen verminderen vetoxidatie en neutraliseren vetten in de bloedvaten. Het in appelen aanwezige quercitine, een flavonoïde, vermindert ontstekingsreacties in de bloedvaten. 
 6. Bevorderen darmflora
  Appelen staan erom bekend dat ze de werking van darmbacteriën gunstig beïnvloeden. Ze bevorderen de stofwisseling in het spijsverteringskanaal en helpen bij de afbraak schadelijke bacteriën en gifstoffen in het lichaam. 
 7. Verminderen zwakte
  Mensen die zich zwak voelen, krijgen vaak het advies om appelen te eten om zich weer vitaal en energiek te voelen. Appelen ondersteunen het ontgiftingsproces van het lichaam en verbeteren de algehele gezondheid. Ze zijn zeer geschikt om spierzwakte te voorkomen. 
 8. Verbeteren gezichtsvermogen
  Van appelen is bekend dat ze het gezichtsvermogen verbeteren en de ogen sterker maken. De flavonoïden en antioxidanten beperken de schadelijke effecten van vrije radicalen op de ogen en voorkomen op deze manier diverse oogaandoeningen. 
 9. Huidverzorging
  Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten zijn appelen goed voor de huid. Het regelmatig eten van appelen voorkomt onder meer rimpels, vroegtijdige huidveroudering en ouderdomsvlekken. 
 10. Gebitsverzorging
  Er wordt wel beweerd dat appelen helpen bij het reinigen van het gebit en tandvlees. Ook kunnen zij zorgen voor minder gaatjes in tanden en kiezen. De vezels in appelen bezitten antibacteriële eigenschappen die het menselijk lichaam beschermen tegen virussen en bacteriën. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018