Julián Garcia van Grupo TR FR Jacarilla:

''Hogere prijzen door tekort aan citrus voor verwerking''

Het opbrengst van de Spaanse citrusteelt is dit seizoen door de droogte een stuk lager dan gewoonlijk. Hoewel de vraag ook niet gestegen is, zijn de prijzen wel omhooggeschoten. Citroenen zijn over het algemeen kleiner gebleven en ook het aantal sinaasappelen is sneller gedaald dan verwacht.Tijdens seizoenen zoals deze speelt de verwerkingsindustrie een belangrijke rol. Maar ook in deze industrie wordt gemerkt dat het fruit duurder is geworden door de lagere beschikbaarheid. ''Dit jaar is er een tekort, zowel bij de verwerkingsindustrie als bij de directe afzet'', vertelt Julián García, van TR FR Jacarilla.

Het bedrijf uit Alicante TR FR Jacarilla houdt zich al 30 jaar bezig met de inkoop en afzet van citrus voor de verwerkingsindustrie. ''Hoewel telers hun gewassen in de eerste plaats vooral voor de directe verkoop bedoeld hebben, helpt de verwerkingsindustrie hen om het fruit van mindere kwaliteit ook kwijt te kunnen. Zo kunnen ze de teeltkosten eruit halen'', legt hij uit.


''Wij kopen allerlei citrus op om ze vervolgens te verkopen aan verwerkingsbedrijven. Zij maken er onder andere sap, jam en snoep van. Wij gebruiken alleen het fruit dat niet rot of ziek is, omdat het voor de menselijke consumptie bedoeld is'', voegt Julián García toe.Het bedrijf beschikt over een eigen vrachtwagenvloot. Ze hebben onder andere kiepwagens met een capaciteit van 25 ton in bulk, containerwagens met een capaciteit van tussen 10 en 20 ton en schuifopleggers om goederen in grote kisten te vervoeren. ''Zo kunnen we per product beslissen welke vrachtwagen het meest geschikt is voor dat product. We kunnen de citrus direct van het land halen of uit de bewaring'', zegt hij.De handel van TR FR Jacarilla bestaat voor 90% uit citrus, maar ze commercialiseren ook tafeldruiven en granaatappelen. ''Wij zijn gespecialiseerd in citrus, maar we willen ons werk diversifiëren door ook andere fruitsoorten te (ver)kopen. We willen ook met steenfruit gaan werken, zodat we ook door kunnen werken in periodes dat er weinig citrus is.''


Voor meer informatie:
Julián García
TR FR Jacarilla
julian@grupotrfrjacarilla.es
www.grupotrfrjacarilla.es


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018