Universiteit van Maryland, Verenigde Staten

Onderzoekers ontdekken gen dat aardbeienproductie kan verhogen

Alleen al in de Verenigde Staten is de aardbeiensector goed voor €2,4 miljard. Toch is er nog ruimte om deze sector verder te laten groeien door middel van het doorgronden van de mechanismen achter de het kweken van aardbeienplanten. 

Onderzoekster Julie Caruna heeft een gen ontdekt dat het vermogen van de plant om uitlopers (horizontale wortels, ideaal voor het stekken van jonge aardbeienplanten) te vormen, versterkt.

Er zijn veel factoren die de bloei en de ontwikkeling van uitlopers kunnen beïnvloeden. Het controleren van deze eigenschappen en het inzicht in deze processen is van groot belang voor de sector. Wanneer men de aardbeienplant vruchten wil laten voortbrengen, zou het nuttig kunnen zijn om de vorming van uitlopers uit te schakelen. 

"De meeste aardbeienplanten die momenteel geteeld worden, zijn 'junidragers' en geven maar eens per jaar vruchten. Aangezien aardbeienplanten maar twee jaar gebruikt kunnen worden vanwege de dalende productiviteit, kunnen telers maar twee maal oogsten van één plant. 'Doordragers' daarentegen geven meerdere malen per jaar vruchten, waardoor de totale aardbeienopbrengst verbetert. Toch zijn deze planten minder populair omdat ze weinig uitlopers vormen. Als we er dus in zouden slagen om het vermogen tot het vormen van uitlopers over te brengen op doordragers, dan betekent dit een doorbraak op de markt voor dit type aardbeienplant en zal de aardbeienproductie verder kunnen groeien," aldus de onderzoekers. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018