Vooral schade aan late pruimen en Abate Fetel peren

Lokale wind- en hagelschade in Westkaap

Maandag viel er in de regio Tulbagh in de Westkaap binnen 10 minuten zo'n 30 mm regen. De stortregens gingen gepaard met een harde wind die veel fruit van de takken heeft geblazen. Er wordt gemeld dat vooral Abate Fetel peren en late pruimenrassen schade hebben opgelopen. 

De schade is echter zeer lokaal. De berichten over de omvang van de schade lopen nogal uiteen maar worden in sommige peren- en pruimenboomgaarden ten noorden van Tulbagh op wel 50% geraamd. Op andere bedrijven is er daarentegen helemaal geen schade.


Pruimen zijn van de takken gerukt door de krachtige wind in een boomgaard in Tulbagh (foto met dank aan Agri Western Cape)

Gisteren trok er aan het einde van de middag een hagelbui over het zuidwesten van de Kaap. Sommige hardfruittelers in de regio Ceres melden dat de schade tot wel 80% oploopt, en in sommige boomgaarden zelfs tot 100%. FreshPlaza heeft deze berichten echter nog niet kunnen bevestigen. De fruittelers die FreshPlaza gesproken heeft in Koue Bokkenveld, hebben geen hagelschade ondervonden en rapporteren maar 5 tot 10 mm neerslag. 

Buiten Stellenbosch heeft een hagelbui die maar 5 minuten duurde enige schade aangericht aan pruimenboomgaarden waar het fruit gelukkig al voor 90% geplukt was. Een lokale pruimenteler meldt dat er hagelstenen zo groot als duiveneieren vielen. "Het leek wel een precisie-bombardement maar we hebben niet meer 10% van ons fruit verloren," vertelt hij. In de regio ramen de meeste telers de verliezen op 5% tot 10%.


Boomgaarden staan blank na de zware regenval in de regio Tulbagh 

Het South African Weather Bureau meldt dat er gisteren 15 mm regen in Excelsior Cers en 16 mm in Robertson is gevallen. De temperturen zijn hoog en de atmosfeer is vochtig. Gisteren steeg het kwik in Paarl tot 39°C en in Clanwilliam tot 41°C. Hiermee is echter geen einde aan de droogte gekomen. In de gebieden waar regen is gevallen, winnen telers een paar dagen op hun irrigatieschema en ook de lagere temperaturen zullen de kleuring van het fruit ten goede komen. 

Organisaties zoals Agri Western Cape en Hortgro maken momenteel de schade op die de wind, hagel en overstromingen in de provincie hebben veroorzaakt. Op sommige bedrijven zijn de telefoonverbindingen door de storm beschadigd. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018