Effectief bij tandvleesaandoeningen

Blauwe bessen bezitten antibacteriële eigenschappen

Een onderzoek van de Université Laval in Quebec heeft uitgewezen dat proanthocyanidinen (OPC's) in blauwe bessen een gunstige werking hebben op bacteriën die agressieve tandvleesaandoeningen veroorzaken. Het onderzoek werd gepubliceerd in het BMC of Contemporary and Alternative Medicine. 

Volgens gezondheidsorganisaties zijn tandvleesaandoeningen vooral het gevolg van ontstekingen van het tandvlees en -bot. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door in de mond aanwezige bacteriën. Ongeveer 47,2% van de volwassenen boven de dertig jaar lijden aan een bepaalde vorm van deze aandoening en in de leeftijdscategorie boven de 65 jaar ligt dit percentage zelfs op 70,1%. 

De onderzoekers isoleerden de OPC's van diepgevroren blauwe bessen. Vervolgens werd er een microplaat verdunningstest uitgevoerd om het effect van de OPC's op de groei van de bacteriën te beoordelen.

Uit de resultaten bleek dat de OPC's bij concentraties tussen de 500 tot 3,9 ug/ml de bacteriegroei beduidend verminderden. De onderzoekers stelden eveneens vast dat de antibacteriële activiteit van de OPC's gepaard ging met schade aan de celmembranen van de bacteriën. 

De OPC's beschermden de keratinocyten in de mond tegen aanvallen van bacteriën die bekend zijn onder de naam Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Keratinocyten fungeren als belangrijke barrière tegen fysische, bacteriële en chemische stoffen die plaatselijke celbeschadigingen veroorzaken en bijdragen aan het ontstaan van ontstekingen. Keratinocyten in de mond kunnen dus mogelijk een rol spelen in het voorkomen van ontstekingen in de mond. 

Bovendien is aangetoond dat de OPC's uit blauwe bessen macrofagen in de mond beschermen, dit zijn witte bloedcellen die essentieel zijn voor het afweersysteem. De OPC's blokkeerden daarnaast de moleculaire route die tot ontstekingen leidt en de grootste veroorzakers van tandvleesaandoeningen zijn. 

Hoewel er nog meer bewijs nodig is, bevestigen de uitkomsten van dit onderzoek eerdere studies waarin de mogelijke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de blauwe bes zijn aangetoond. 


Voor meer informatie:
Megan Brown
Tel: +1 (212) 229-2254

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018