Oost-Duitse aardappelmarkt week 5/2018

Aardappelexport komt langzaam weer in beweging

Mecklenburg - Vorpommern
De stabiele situatie op de aardappelmarkt zet zich voort. Bij onderhandelingen met discounters en retailers werden de prijzen deels tot en met de zevende kalenderweek vastgelegd. Een toeslag voor aardappelen uit opslag wordt niet betaald aangezien de grote voorraad. De kwaliteit van de aardappelen is tevredenstellend, maar het percentage aan beschadigde of groene aardappelen die worden uitgesorteerd is hoog. Hier en daar treedt er bederf op, deels wordt er over roestvlekken bericht. Geschilde aardappelen worden nog steeds tegen vaste prijzen verkocht.

Brandenburg
De prijzen op de aardappelmarkt blijven nog steeds op het niveau van de voorgaande weken. Er is altijd wel ergens bij een discounter of supermarkt een actie, zeggen de grotere verpakkingsbedrijven. Zo is de afzet constant, maar zijn de verdiensten gering. Zolang het grote aanbod aan aardappelen uit de overschotgebieden op de markt drukt, wordt er niet op een prijsverhoging gerekend. Men rekent voor de gehele maand februari nog op gelijkblijvende prijzen. Begin april worden de eerste vroege aardappelen voor de discountverkoop verpakt. De prijzen van geschilde aardappelen worden nog steeds stabiel genoemd.

Sachsen
De rustige situatie op de aardappelmarkt zet zich voort. Er zijn geen echte impulsen te herkennen. Momenteel liggen er nog aanzienlijke voorraden opgeslagen in de regio. Reclameacties bij de handelsketens zorgen vaak niet meer voor de gewenste hogere afzet. De markt is verzadigd. De aardappelkwaliteit is gemiddeld, aardappelen van premiumkwaliteit zijn schaars. Partijen die in zeer goede kwaliteit zijn opgeslagen vertonen nu in sommige gevallen onverwachte gebreken. Deels zijn partijen echter ook stabieler dan op voorhand werd gedacht. De telersprijzen voor consumptieaardappelen en ook de prijzen voor geschilde aardappelen blijven op het niveau van de voorgaande week.

Sachsen-Anhalt
De exporthandel komt langzaam weer in beweging. De Polen en Tsjechen hadden zichzelf goed met aardappelen ingedekt, maar nu is de vraag weer aangetrokken. In de deelstaat zelf verloopt de handel in rustige banen. De verpakkingsbedrijven zijn goed voorzien van aardappelen die uit Niedersachsen komen. Door diverse reclameacties in de handel raakt men constant de optisch mindere partijen kwijt. Er zijn dit jaar weinig optisch mooie, lichte aardappelen beschikbaar. Sommige opgeslagen partijen vertonen reeds voorraaddruk. De prijzen van geschilde aardappelen blijven op het niveau van de afgelopen week.

Thüringen
Ook eind januari bleef het op de aardappelmarkt bij matige omzetten. Reclameacties brengen niet meer het gewenste succes. Er is nog steeds een rijkelijke voorraad aardappelen voor de verpakkingsbedrijven beschikbaar. Een groot deel van de aardappelen is van middelmatige kwaliteit. Er zijn nauwelijks kwalitatief hoogwaardige aardappelen voorhanden, vaak zijn ze optisch minder mooi. De partijen van een mindere kwaliteit zijn inmiddels overwegend op, voornamelijk door veel acties in de handel. Het prijsniveau van aardappelen blijft onveranderd. Geschilde aardappelen worden eveneens tegen gelijkgebleven prijzen verkocht.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018