Schikking bereikt in Chiquita proces Farc-moorden in jaren negentig

De nabestaanden van zes Amerikanen die in de jaren negentig in Colombia werden ontvoerd en vermoord door de terreurbeweging FARC hebben voorafgaand aan de zitting een schikking met bananengigant Chiquita bereikt. De voorwaarden van de schikking zijn niet openbaar gemaakt. 

Volgens een artikel op usnews.com werd Chiquita beschuldigd van schending van de Anti-Terrorism Act door de FARC een decennium lang bijna €178.328 te betalen. Volgens de families van de slachtoffers is het bedrijf vanwege deze financiële steun aan de terreurgroep medeplichtig aan de dood van de Amerikanen.

Chiquita, waarvan het hoofdkantoor in Zwitserland is gevestigd, is één van 's werelds grootste fruitleveranciers en heeft zo'n 20.000 mensen in 70 verschillende landen in dienst. Het bedrijf beweerde eerder dat het de FARC uitsluitend geld betaalde om haar personeel op bananenplantages in de Colombiaanse regio Uraba te beschermen tegen gewelddadigheden. De FARC en andere paramilitaire groepen waren decennia lang betrokken bij een een burgeroorlog in Colombia die aan duizenden mensen het leven heeft gekost. Aan het bloedvergieten kwam in 2016 een einde met de ondertekening van een vredesverdrag. 

Een woordvoerder van Chiquita laat weten dat het bedrijf blij is dat het een minnelijke schikking heeft kunnen treffen met de aanklagers. In deze schikking komt de wens van het nieuwe managementteam van Chiquita tot uitdrukking om zich volledig op de toekomst te richten en het bedrijf vooruit te helpen. Dit proces had betrekking op incidenten die ruim 20 jaar geleden plaatsvonden, ten tijde van de Colombiaanse burgeroorlog, die Colombianen en anderen veel pijn en ellende bezorgd heeft.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018