China: Naveloogst is door citrus greening 70%-80% gedaald

"Navel-sinaasappelen zijn op dit moment het duurste landbouwproduct van China. Toen de ontwikkeling van de sector voor Navel-sinaasappelen op zijn hoogste punt stond, verdubbelde het areaal tot 107.000. De drie belangrijkste teeltgebieden waren aanvankelijk Anyuan, Xunwu en Xinfeng. Dit waren de eerste regio's waar Navel-sinaasappelen werden geteeld, waarbij het hier ook op de grootste schaal gebeurde. Sinds 2012 worden deze regio's echter geteisterd door een wijdverspreide uitbraak van citrus greening. In de afgelopen jaren is de opbrengst hier afgenomen met 70% tot 80%," aldus Gu Yuanfeng van Shenzhen Mu Tian Agricultural Development.


Plantage voor Navel-sinaasappelen in Gannan


Navel-sinaasappelplantage van Mu Tian Agricultural Development

"Op dit moment heeft de gehele sector voor de teelt van Navel-sinaasappelen in Gannan zich al verplaatst naar Ningdu, Xingguo, Ruijin en Chongyi. Het grootste voordeel van deze teeltgebieden is dat het weer relatief koud is, wat de verspreiding van citrus greening beperkt. Een ander groot voordeel is dat de sector jaren aan ervaring heeft opgedaan in het bestrijden van citrus greening. De ziekte kan nog steeds niet worden genezen, maar telers hebben in alle regio's geleidelijk aan meer kennis verkregen over deze ziekte. Ze zijn in staat om in normale seizoenen effectief management in te zetten om plantenziektes en ongedierte te voorkomen. Hieronder valt ook het voorkomen van citrus greening en het verantwoordelijk gebruik van meststoffen."


Plantage voor Navel-sinaasappelen


Uitgebreide plantage voor Navel-sinaasappelen

"Wat de Chinese markt van 2017 betreft is de marktprijs voor Navel-sinaasappelen nog steeds sterk. Aan het begin van het seizoen stond de prijs op 2 yuan (€0,26) per 0,5 kg. Deze prijs is nu toegenomen tot 3 yuan (€0,38). Het totale volume is relatief stabiel. Aan de ene kant is de opbrengst van Navels in Gannan vanwege citrus greening geslonken tot een derde. Aan de andere kant is er bij de sector voor Navel-sinaasappelen in Hubei, Hunan en Guangxi sprake van een significante uitbreiding van het areaal, waardoor de opbrengst daar is toegenomen. Overheidsinstellingen zijn continu bezig met het treffen van maatregelen om de sectoren die door citrus greening zijn getroffen te herstellen. In de komende jaren zal Gannan zich herstellen en zal de opbrengst van Navel-sinaasappelen daar weer toenemen."


Plantage voor Navel-sinaasappelen voor demonstraties


Plantage tussen bergen en water

"Hoewel het totale areaal in China voor de teelt van Navelsinaasappelen neerkomt op 400.000 hectare met een opbrengst van 7 miljoen ton aan fruit, is het aanbod binnen deze sector nog steeds te klein om aan de Chinese vraag tegemoet te komen. Hierdoor is er ruimte voor de import van Navel-sinaasappelen vanuit Zuid-Afrika en Egypte. De importsinaasappelen hebben een duidelijk prijsvoordeel in verband met de relatief lage arbeids- en teeltkosten. Hierdoor is een rare marktsituatie ontstaan, waarin importsinaasappelen duurder zijn dan Chinese sinaasappelen. Ondanks dat kunnen sommige importsinaasappelen zoals die uit Egypte nog steeds de concurrentie niet aan met Chinese sinaasappelen, zeker als het op smaak, suikergehalte of residu van meststoffen aankomt."


De "Jingui Honey Spring Orange"-plantage

"De seizoenspiek voor importsinaasappelen loopt van mei tot oktober. In deze periode is het aanbod aan Chinese sinaasappelen grotendeels niet meer op de markt aanwezig. Er is dan alleen nog sprake van een klein volume aan late sinaasappelrassen. Een voorbeeld hiervan is de Summer-sinaasappel, die er duidelijk anders uitziet dan de importsinaasappelen. Veel Chinese telers die vooruitkijken zien uit naar dit gat in de markt. Ze zijn op dit moment hard bezig met het telen van late sinaasappelrassen die kunnen concurreren met geïmporteerde Navel-sinaasappelen."


Zicht op een plantage

"Over het algemeen is de huidige markt voor Navel-sinaasappelen stabiel en hebben telers geen slecht inkomen. De omzet zal zeer zeker toenemen tijdens het Lentefestival. Maar er speelt meer. De prijs voor importfruit zoals bijvoorbeeld kersen staat dit jaar in vergelijking vrij laag. Consumenten hebben een breed aanbod waaruit ze kunnen kiezen."

Gu Yuanfeng
Shenzhen Mu Tian Agricultural Development Co., Ltd.
Company telephone:+86 138 2314 5911
Company e-mail: 2261788979@qq.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018