Spanje

Omgekeerde trend: kaki's en granaatappels worden vervangen door citrus

Het plantmateriaal voor de meest commerciële citrusrassen is bijna op bij de veredelaars. Dat dit al aan het begin van februari gebeurt, is een grote verrassing. In afgelopen jaren waren het vooral de zaailingen voor kaki's, granaatappelen, amandelen en zelfs olijven die als eerste opraakten. Maar nu is de situatie omgekeerd. Er zijn nog genoeg plantjes over voor kaki's en granaatappelen en de vraag naar planten voor amandelen is aanzienlijk afgenomen.

Dit alles is te merken aan de prijzen. De opwaartse trend van de amandel leek geen einde te kennen, maar is nu toch gestopt. Momenteel beginnen weinig telers meer aan de amandelteelt. De prijzen dalen, omdat er te veel concurrentie is in Spanje zelf, maar ook in Amerika en Australië. Telers vervangen gehaast hun granaatappel- en kakibomen - soms zelfs zonder een enkele keer te hebben geoogst - voor sinaasappelbomen, die ze eerder met dezelfde spoed hadden verwijderd. 

Citruskwekerijen, die in de afgelopen jaren steeds voorzichtiger zijn geworden in hun teeltprognoses en daarom minder planten kweekten, kunnen nu niet aan de groeiende vraag voldoen. Ze accepteren nu aanvragen voor later en beginnen snel meer zaad te zaaien. De vraag richt zich vooral op late rassen, vooral van de sinaasappelen, omdat daar de meeste commerciële groeikans zit. Ook late mandarijnen zijn populair, zowel de beschermde als de vrije rassen.

Bron: lasprovincias.es

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018