Egyptische aardbeienexporteurs willen terug op de internationale markt

Op 18 januari werd Egypte getroffen door een Saoedisch verbod op de import van Egyptische aardbeien. De reden was dat inspectie had aangetoond dat sommige ladingen meer resten van gewasbeschermingsmiddelen bevatten dan is toegestaan, waardoor de aardbeien onveilig waren voor menselijke consumptie.

De import- en exportdienst van het land heeft alle geregistreerde exporteurs van landbouwgewassen officieel op de hoogte gebracht van het Saoedisch verbod. Volgens Helmi Eissa, lid van de Egyptische Raad van Landbouwexport, zou het verbod dit jaar een negatieve invloed kunnen hebben op de aardbeienexport, wat zal leiden tot verliezen voor exportbedrijven, zo vertelt deze aan Al-Ahram Weekly.

Het aardbeienseizoen begint in november en duurt tot april. Dit betekent dat het seizoen hard getroffen is; exportbedrijven zijn verplicht om hun goederen om te leiden en te verkopen tegen lagere prijzen. Vorig jaar werd de Egyptische export van aardbeien geschat op 39.000 ton met een waarde van ongeveer $90 miljoen.

Bronnen melden dat de Egyptische overheid steeds in contact is met Saudische ambtenaren en dat het verbod snel zal worden opgeheven. Een officieel onderzoek wordt ingesteld om te onderzoeken welke bedrijven zich niet aan de regels hebben gehouden, wat zal leiden tot verwijdering van de lijst van exportbedrijven die wordt bijgehouden door de Raad van Landbouwexport. Twee bedrijven zijn in het verleden door de Raad verwijderd.

Overmatige sporen van gewasbeschermingsmiddelen op Egyptische gewassen is een probleem dat de export van landbouwproducten naar de Verenigde 
Arabische Emiraten, Bahrein en Koeweit heeft verhinderd. Het is ook niet de eerste keer dat Saoedi-Arabië Egyptische gewassen heeft verboden. Het land stelde in juli 2017 een verbod in op Egyptische aardbeien en in januari 2017 op paprika's. 

Het Saoedisch verbod heeft ook een positief effect gehad, omdat het heeft geleid tot een nieuw exportsysteem. "Alle landen, die onze producten importeren, zijn tevreden met het nieuwe systeem en accepteren de Egyptische laboratoriumcertificaten." Eissa voegt toe: "Het duurt misschien even, maar Saoedi-Arabië zal het systeem uiteindelijk ook accepteren."

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018