Aardbeien hebben positief effect op menselijk lichaam

De aardbei wordt veel gegeten en neemt een belangrijke plek in in de eetgewoonten rondom de Middellandse Zee. Vanwege het hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen die relevant lijken voor de menselijke gezondheid is de aardbei een populaire vrucht die in veel diëten toepasbaar is.

Er zijn verschillende onderzoeken die uitwijzen dat de aardbei gunstige effecten heeft op het menselijk lichaam.
In een recensie van Italus Hortus, uitgegeven door onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van de Marche, wordt de voedingsinname en het gehalte aan biocomposieten van aardbeien onderzocht. Ook de rol van de oogst, het genotype en de instandhoudingsmodaliteiten worden meegenomen in het onderzoek.

De polyfenolische samenstelling van aardbeien varieert afhankelijk van de mate van rijpheid en de oogst. In de pulp van onrijpe vruchten is een concentratie van fenolische verbindingen en een grotere antioxidantcapaciteit in vergelijking met een rijpe vruchten.

Uit de vergelijking tussen de verschillende variëteiten en oogst (groene, onrijpe vruchten, roze vruchten en rode, rijpe vruchten) bleek dat de onrijpe aardbeien van elk genotype een hoger gehalte aan fenolverbindingen bevatten dan de roze en rode vruchten.

Aardbeien bevatten veel belangrijke stoffen zoals vitamines, mineralen, foliumzuur en vezels en ze zijn rijke bron van fytochemische stoffen.

Fenolverbindingen zijn bekend om hun antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, hoewel recent onderzoek heeft gewezen op nieuwe interessante aspecten. Zo zouden aardbeien ook mogelijk gunstige effecten hebben op de bestrijding van oxidatieve stress, ontstekingen, cardiovasculaire en neurodegeneratieve aandoeningen, type 2 diabetes en obesitas.
 
Vanwege de vele positieve eigenschappen pleiten veel onderzoekers ervoor om de industriële verwerking en behandelingen van aardbeien te minimaliseren zodat de voedingswaarden behouden blijven.

Het zou van fundamenteel belang zijn om nog meer inzicht te krijgen in de mechanismen en factoren die de biobeschikbaarheid van de voedingswaarden in aardbeien bepalen. Op deze manier kunnen er nieuwe functionele aardbeien worden ontwikkeld die consumenten in staat stellen steeds grotere voordelen te behalen wat betreft de menselijke gezondheid.

Bron: 'Il profilo nutrizionale della fragola ed il suo impatto sulla salute dell'uomo', 2013, Review n. 19, Italus Hortus, Vol. 20 (1).

Contact:
Bruno Mezzetti

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018