Groenten, fruit en dienstverlening uit de eerste hand

Walter Pott: van bananengroothandel tot volwaardige dienstverlener

Walter Pott GmbH voldoet aan alle eisen van een modern, zelfstandig dienstverleningsbedrijf binnen de groenten- en fruitwereld. Het bedrijf dat gevestigd is in Leverkusen heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een pure bananenspecialist tot een aanbieder met een breed, regionaal, nationaal en internationaal groenten- en fruitpalet. Moderne rijpingscapaciteiten evenals een efficiënt verpakkingsstation voor netten, freshbags, foodtainers en flowpacks maken individuele verpakkingsoplossingen voor de klant mogelijk. De gespecialiseerde verslogistiek maakt de dienstverlening van het bedrijf compleet.
 

Een pallet met bananen in het magazijn van de firma Walter Pott

Ook al is het productportfolio al lang veel omvangrijker geworden, bij Walter Pott draait ook nu nog veel om bananen. De importbananen stammen uit heel Midden-Amerika. Momenteel domineren de bananen uit Ecuador de handel, maar ook Costa Rica, Guatemala en de Dominicaanse Republiek horen tot de belangrijke herkomstlanden. De vraag naar bananen is in Duitsland al jaren op een hoog niveau stabiel. Walter Pott heeft zich ook in de internationale bananenhandel inmiddels ontwikkeld van klassiek handelsbedrijf tot een moderne dienstverlener die zich gespecialiseerd heeft op zaken als rijping, verpakking en transport, zowel van conventionele alsook van biologische producten.
 

De sorteer- en verpakkingsinstallatie waar de bananen gesorteerd en verpakt worden

Nadat de bananen in Leverkusen aangekomen zijn, worden ze direct in één van de 45 ter beschikking staande rijpkamers opgeslagen, waar ze binnen vier tot zeven dagen onder vakkundig toezicht rijpen. Na de rijping volgt met de commissionering en verpakking de volgende fase binnen de procesketen. Daarvoor gebruikt Walter Pott moderne installaties waarin de bananen volgens de wensen van de klant verpakt worden. Daarna volgt het transport van de bananen naar de klanten in Duitsland en in buurlanden.
 


Uitdagingen
Niet alleen het businessmodel heeft zich sinds de bedrijfsoprichting in 1929 continu verder ontwikkeld. Hetzelfde geldt ook voor de kwaliteitseisen die klanten aan bananen - en aan alle andere groenten- en fruitproducten - stellen. Daarvoor heeft Walter Pott het kwaliteitsmanagement continu verder ontwikkeld waardoor het bedrijf tegenwoordig aan maar liefst zes certificeringen c.q. kwaliteitsstandaarden voldoet: fairtrade, IFS, bio-keurmerk, energiemanagement, QS en Regionalfenster. "Deze certificeringen zijn in de loop der jaren steeds veeleisender geworden omdat de controleomvang en de detailleringsgraad veel groter geworden zijn. Daarnaast voeren veel van onze klanten eigen controles bij ons uit om de kwaliteit van de producten te verifiëren. Dit alles zien wij als een vanzelfsprekendheid'', aldus bedrijfsleider Stefan Heine. 
 

De pallets met verse bananen in de rijpingskamer

Op de internationale bananenmarkt neemt het aandeel aan babybananen evenals het aandeel aan biobananen verder toe. Naast de continue groei van bioproducten bemerkt Stefan een verdere ontwikkeling, die eveneens samenhangt met thema's zoals duurzaamheid en milieubescherming. Zo wil de moderne consument steeds vaker producten met minder of zelfs helemaal geen verpakkingsmateriaal. Deze trend wordt ook bij Walter Pott opgepakt. Zo worden er momenteel projecten gerealiseerd om in grotere mate recyclebare en composteerbare verpakkingsmaterialen in te zetten.
 

Een medewerker van de firma Walter Pott controleert het suikergehalte en de rijpingsvoortgang van de bananen

Voortdurende expansie
Walter Pott GmbH werd in 1929 in Opladen als retailer voor fruit en zuidvruchten opgericht. In 1953 werd een moderne bananenrijperij ingericht. Tien jaar later sloot het bedrijf zich als lid aan bij de Cobana aankoopmaatschappij. In 2011 volgde met de toetreding tot de Landgardgroup de volgende belangrijke stap in de ontwikkeling van het bedrijf. Sindsdien wordt het lokale productassortiment continu uitgebreid. De volgens uitbreidingsstap - de bouw van een nieuw logistiek terrein - zal vermoedelijk binnen twee tot drie jaar volgen.
 
Verdere informatie:
Walter Pott GmbH & Co. KG - Fruchtimport, Bananenreiferei
Geschäftsführung: Stefan Heine, Artur Lammert & Martin Baumert
Stauffenbergstraße 17
51379 Leverkusen
Telefoon 02171 700-70
Fax 02171 55040

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018