Nieuwe avocado-bewerkingslijn voor conveniencemarkt

De vraag naar avocado's neemt toe en daarmee wordt de verse bewerking van grote hoeveelheden van dit fruit steeds belangrijker. KRONEN GmbH voldoet aan de eisen van de convenience- en gesneden AGF-markt en heeft nu de eerste avocadobewerkingslijn ter wereld geïntroduceerd, die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden binnen een kort tijdsbestek te pellen en uit te boren om zo een visueel aantrekkelijk product te creëren.

 

Met de unieke, deels geautomatiseerde avocadobewerkingslijn kunnen maximaal 1.200 soorten fruit -wat overeenkomt met ongeveer 300 kg- per uur worden geschild en uitgeboord. De capaciteit kan zelfs worden verviervoudigd -indien nodig- tot 4.800 stuks per uur. In de eerste stap wordt de avocado gehalveerd, inclusief de pit, en in de tweede stap worden de pitten verwijderd uit de gehalveerde vrucht. In de laatste stap wordt het fruit geschild. Pit en schil worden op een afvaltransportband geplaatst, terwijl de gehalveerde avocado's op de afvoertransportband gaan.

De avocado's worden binnen enkele seconden bereid voor verdere processen. De lijn is zo ontworpen dat het gevoelige fruit zacht wordt behandeld om een visueel aantrekkelijk product te garanderen dat gelijkwaardig is aan handmatig behandelde vruchten. Aan de toevoerband van de lijn kan de KRONEN snijmachine GS 10-2 worden geïnstalleerd, die de volgende stap regelt en avocado's in plakjes of blokjes snijdt. Op deze manier bewerkte avocado's kunnen worden gebruikt voor broodjes, wraps, salades, sushi en ander vers, hoogwaardig gemaksvoedsel.

Succesvolle toepassing
van de Convenience Avocado Line
De innovatieve avocadobewerkingslijn is ontwikkeld in nauwe samenwerking met een KRONEN-klant en convenienceproducent uit West-Europa. Het bedrijf produceert op grote schaal gesneden avocado's. Het had een methode nodig die het personeel kon helpen. De producent had te kampen met productieverlies door blessures. Dit was het resultaat van herhaalde bewegingen van de hand bij het uitboren van de vrucht, wat na slechts een korte tijd tot polsblessures leidde.

Dit werd volledig verholpen met de nieuwe bewerkingslijn. Maar dit was niet het enige voordeel. De productiviteit is enorm toegenomen, namelijk met 25% op de plaats van installatie. En de opbrengst van de vruchtvlees steeg -afhankelijk van de consistentie van de vrucht- met maximaal 11%. Zo kunnen andere productiepunten in het bedrijf worden ontlast en worden aangeleverd vanuit deze productie. Bovendien zijn er twee werknemers beschikbaar gekomen die nu in andere productiefasen worden ingezet. De gehele bewerkingslijn, inclusief de KRONEN snijmachine GS 10-2 die ook in de lijn is geïntegreerd, wordt binnen 120 dagen afgeschreven. Een resultaat dat de verwachtingen van de convenienceproducent ruimschoots overtrof.

"We zijn trots om de nieuwe avocadolijn voor convenienceproducten te introduceren. We werken nauw samen met de branche om op maat gemaakte, innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Het is ons doel om het zakelijk succes van onze klanten op deze manier te ondersteunen en de productie van verse en gezonde voeding te garanderen," meldde Stephan Zillgith, managing director van KRONEN."Convenience"-avocado wint terrein
Avocado's winnen momenteel terrein. De "botervrucht" wordt gezien als gezond, voedzaam en veelzijdig. Het vetgehalte is ongeveer 23%, maar dit zijn gezonde, onverzadigde vetzuren. Consumenten die kiezen voor 'gezond', zijn gek op avocado's.

"Avocado's worden steeds vaker bewerkt en aangeboden als versproduct. De vraag neemt toe, bijvoorbeeld in West-Europa, met name in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de VS, Zuid-Amerika en Australië. Onze convenience avocadolijn is ontworpen met aandacht voor detail. De ontwikkelingsafdeling van KRONEN is erin geslaagd een echte innovatie te creëren: de eerste lijn voor het bewerken van grote hoeveelheden avocado's voor convenienceproducten," zei Eric Lefebvre, technisch directeur en gevolmachtigde bij KRONEN, over de betekenis van de nieuwe fabriek voor de gesneden en conveniencemarkt.

Prestaties van de convenience avocadolijn van KRONEN
De gedeeltelijk geautomatiseerde avocadolijn voor convenience is geoptimaliseerd voor het pellen en ontpitten van grote hoeveelheden avocado's. Geïntegreerd is de KRONEN snijmachine TONA S180K met een toevoertransportband en een trimtafel met verschillende stations, evenals afzonderlijke transport-, uitvoer- en afvaltransportbanden. Optioneel kan de lijn worden aangeboden met de KRONEN snijmachine TONA Rapid. Hierdoor neemt de capaciteit toe met maximaal 4.800 stuks per uur.

Belangrijke voordelen in één oogopslag:
  1. Effectieve, gelijkmatige productbewerking Het kwetsbare fruit wordt snel en voorzichtig bewerkt in alle fasen van het proces. De lijn is zo ontworpen dat de vruchtvlees volledig kan worden gebruikt, waardoor maximale opbrengst en minimaal afval wordt gecreëerd. De opbrengst is ongeveer 60% in het geval van avocado's. Dit betekent dat er binnen één uur ongeveer 180 kg gepelde en gehalveerde avocado's kunnen worden geproduceerd.
  2. Gemakkelijke en veilige bediening Op alle punten van het proces is een veilige, flexibele en effectieve bewerking gegarandeerd. De lijn is op maat gemaakt en geoptimaliseerd voor de behoeften van het personeel. Alles is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen dankzij de duidelijke interface en schakelpanelen. Gereedschappen kunnen flexibel worden gevarieerd in hoogte (900-980 mm). De gereedschappen en snij-inzetstukken kunnen eenvoudig en snel worden gewisseld.
  3. Hygiëne en reiniging: de avocadobewerkingslijn is volledig gemaakt van roestvrij staal AISI 304 of FDA-goedgekeurd plastic (alle oppervlakken in contact met voedselproducten). De solide industriële machine is gebouwd volgens de nieuwste hygiënevoorschriften en maakt een eenvoudige en snelle reiniging mogelijk.

Met de KRONEN snijmachine GS 10-2 kan de lijn perfect worden afgewerkt. De gehalveerde en pitloze avocado's worden via de invoerband naar de GS 10-2 gevoerd. De beproefde groenten-, salade- en fruitsnijmachine snijdt of hakt het fruit voorzichtig en nauwkeurig - met variabele snijdiktes.


Bezoek ons op Fruit Logistica: Hal 3.1, Stand A-04


Voor meer informatie:
Kronen
Tel: +49 (0)7854 9646-0
info@kronen.eu
www.kronen.eu
 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018