Orri Jaffatelers bestrijden fruitvlieg op 100% biologisch wijze

Met de Orri Jaffa zijn grote stappen gemaakt en nu kan deze mandarijn voor 100 procent biologisch geteeld worden.

Een van de grootste uitdagingen voor citrustelers is de mediterrane fruitvlieg (Medfly), die toenam terwijl de kwaliteit van het fruit afnam. Om dit tegen te gaan, heeft de Israëlische Plant Production and Marketing Board (PPMB) de Orri Jaffa aangekondigd: een eenvoudige dunschil mandarijn, volledig beschermd met behulp van biologische controles. Deze is te zien op Fruit Logistica, van 7-9 februari in The Cube, in Berlijn."Het Israëlische citrus van het merk Jaffa heeft altijd gestaan voor fruit van hoge kwaliteit en volledige veiligheid", zegt Tal Amit, hoofd van de citrusafdeling van PPMB. "Orri Jaffa wordt nu gekweekt onder de beste biologische voorwaarden en er is volledige controle over de keten."

Natuurlijk gebruiken citrusbedrijven al een aantal natuurlijke vijanden die de schadelijke insecten op afstand houden. De missie van het Israel Cohen Institute for Biological Control (ICIBC) bij PPMB is ervoor te zorgen dat de citrusboomgaarden de plaagbestrijding minimaliseren en milieuvriendelijke maatregelen gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat boomgaarden duurzaam blijven en om de natuurlijke vijanden van het ongedierte optimaal kunnen benutten, is doelgerichte interventie vereist om het ecosysteem in balans te houden. Om dit op circa 11.000 hectare te doen, wordt bijna 70% van de boomgaard besproeid met natuurlijk lokaas, waardoor de Medfly naar biologische insecticiden wordt gelokt. Dit proces voldoet aan de milieucriteria voor spuiten bij ultra lage volumes (ULV), zoals goedgekeurd door wereldwijde biologische organisaties. Ongeveer 20% van de boomgaarden bevindt zich in de buurt van een stedelijk gebied of van waterbronnen. De hier gebruikte methodes zijn -afwisselend- het spuiten van lokmiddelen en de inzet van lokaasstations.

In ongeveer 10% van de boomgaarden wordt een geavanceerde bestrijding van insecticiden gebruikt, zoals de Sterile Insect Technique (SIT). Dit houdt in dat er speciaal gefokte, steriele mannelijke Medflies worden uitgezet die paren met de vrouwtjes, waardoor de populatie daalt. Een andere methode is paringsverstoring (MD) voor motten, waarbij synthetische seksferomonen de locatie van de Medflies onduidelijk maken en zo de reproductie verstoren.

De Medfly kan ook landen bedreigen waar het als een quarantaineorganisme wordt beschouwd en om dit te bestrijden, worden nu fytosanitaire maatregelen gebruikt. Hierbij krijgen het geëxporteerde citrus een milieuvriendelijke koudebehandeling, waarbij het fruit ongeveer twee tot drie weken in vriestemperaturen wordt opgeslagen om zo elke kans op de introductie van levend ongedierte in het importland te voorkomen.

PPMB en ICIBC gebruiken tegenwoordig een betrouwbaar controlesysteem en een nauwkeurig geografisch informatiesysteem (GIS), waardoor ongediertebestrijding precies daar wordt gebruikt waar het nodig is.

"Aangezien we de volledige verantwoordelijkheid nemen voor deze biologische ongediertebestrijding, zijn we in staat om transparantie en -nog belangrijker- de traceerbaarheid van de Orri Jaffa-toeleveringsketen van teler tot retailer te garanderen en zo alles veilig te houden," legt Amit uit. "We bepalen hoe en wanneer, en welke methode we elke keer exact gebruiken om de Orri Jaffa te beschermen tegen fruitvliegen."

Bezoek ons op Fruit Logistica in City Hall B, stand C-17 (d)

Voor meer informatie:
Mr Tal Amit
info@plants.org.il
www.orrijaffa.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018