Eerste online marktplaats voor aardappelhandelaren

De eerste online markt voor de wereldwijde aardappelhandel is een feit. Het is een samenwerkingsproject tussen het Spaanse aardappelbedrijf Agromar en Intersur, de leider in de teelt van Spaanse Nieuwe Aardappelen. 

''Een paar jaar geleden was er een vergelijkbaar initiatief, maar dit is geen succes geworden. Toch is Potato Market wel een origineel idee, omdat er tot nu toe nog nooit een digitaal platform zoals deze was. Eigenlijk is het de eerste online markt voor professionele telers en afnemers van aardappelen'', vertelt Angel Munoz, verantwoordelijke voor het project.

Het project is ontstaan tijdens de samenwerking van Agromar met een Spaanse universiteit. ''Zij presenteerden dit idee en we zagen gelijk het potentieel. Wij, als bedrijf gespecialiseerd in aardappelen, zijn het direct gaan steunen'', zegt hij.
De aardappelteelt is de afgelopen jaren steeds minder winstgevend geworden, waardoor veel Zuid-Europese telers ermee stoppen. Volgens Angel Munoz kan Potato Market een verandering teweegbrengen in de aardappelsector.

''Dit platform kan de sector veel transparanter maken. De transacties geven meer informatie aan de markt. Ik denk dat dit vooral voor de teler gunstig is, maar ook voor potentiële afnemers heeft dit geen nadelen. Tijdens mijn vele jaren in de sector heb ik geleerd dat transparantie bijdraagt aan meer efficiëntie op de markt. Dit kan dus leiden tot een grotere opbrengst voor de teler.''

Iedere professionele teler of teler is welkom op het platform. Wel zijn er een aantal commerciële criteria. ''Potato Market accepteert iedere registratie die aan deze criteria voldoet. We hebben overeenkomsten gesloten met krediet- en verzekeringsmaatschappijen om de veiligheid van de verkoper te garanderen.

Potato Market bevindt zich op dit moment in de beta-fase. Veel bedrijven en telers hebben zich al geregistreerd op het platform.''Volgens onze gebruikers is het platform makkelijk in gebruik, snel en betrouwbaar. De informatie die op het platform te vinden is, vinden ze zeer nuttig. Ze vermoeden dat dit platform wel eens veel gebruikt kan gaan worden. Tijdens bijeenkomsten in de sector was de interesse zeer groot en daarom zijn we ervan overtuigd dat Potato Market een succes zal worden.''

Volgens de expert hebben veel telers zich de afgelopen jaren geprofessionaliseerd. Ze staan open voor veranderingen op het gebied van wetgeving, innovatie en kwaliteit om hun teelt te verbeteren. ''Telers willen graag een platform dat hen direct in contact brengt met de markt. Potato Market is een perfecte toevoeging aan de traditionele handelskanalen. De digitalisering betekent geen extra barrière voor de aardappelhandel, omdat iedere gebruiker met gemak Potato Market kan bereiken vanaf ieder type smartphone.''

Hoewel Angel Munoz liever nog niet de details ervan prijsgeeft, zegt hij wel dat er binnenkort een aantal nieuwe diensten zullen worden toegevoegd aan het handelsplatform.


Voor meer informatie:
Ángel Muñoz
Potato Market
angel@agromarhispana.es
www.potatomarket.com
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018