Spaanse citroenoogst op meer dan 1 mln ton geraamd

AILIMPO heeft voor de lopende oogst 2017/2018 haar derde citroen-prognoserapport uitgebracht. De cijfers die in september werden aangekondigd zijn herzien en bijgewerkt. Uit de nieuwe gegevens blijkt dat de citroenoogst iets hoger zal zijn: 1 miljoen ton. De Spanjaarden zullen hun leiderschapspositie op de Europese versmarkt blijven consolideren in termen van kwantiteit, kwaliteit, voedselveiligheid en uitstekende service, terwijl ze de tweede plaats behouden op het vlak van mondiale bewerkingsactiviteiten.

Wat de citroenrassen betreft wordt er 862.000 ton verwacht voor de FINO-citroen: een daling van 4% in vergelijking met de vorige cijfers. Voor de VERNA-citroen wordt 206.000 ton verwacht. In totaal wordt er een oogst van 1.068.000 ton verwacht: een daling van 4,2% in vergelijking met de laatste ramingen.Reacties op de Spaanse citroenoogst
Regen, beschikbaarheid van water en algemene weersomstandigheden zijn enkele van de belangrijkste elementen die de grootte van de vrucht bepalen, die deze keer hebben geleid tot fruit met gemiddeld en normale maten.

De activiteiten tijdens het eerste deel van de oogst -van september tot december 2017- waren intenser, met een export van 13% op de versmarkt. Voor wat bewerking betreft was er een afname van 11%, door een verminderde beschikbaarheid van citroenen voor dit specifieke doel en een hogere vraag vanuit de versmarkt.

Naar verwachting zal de Fino-citroenoogst eind april worden afgesloten, gevolgd door de Verna-citroen. Daarna is het ruim baan voor de citroenen vanuit het zuidelijk halfrond.

Telers die hun activiteiten bijhouden in verslagen, de accreditatie met GlobalGAP- en GRASP-certificaten, de betrokkenheid van de sector bij duurzaamheidsprogramma's en het gebruik van gestandaardiseerde contracten van het Ministerie van Landbouw (die voldoen aan Wet 12/2013 aangaande maatregelen ter verbetering van de werking van de voedselvoorzieningsketen), zijn een paar van de kenmerkende elementen van deze oogst.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018