Belgische exporteurs mikken op Dubai

Begin december trok VLAM met vertegenwoordigers van BelOrta en Coöperatie Hoogstraten naar Dubai. Daar vond de negende editie van de vakbeurs World of Perishables (WOP) plaats. Op de promotiestand van VLAM trakteerde een chef dagelijks de bezoekers op lekkere hapjes 'van bij ons', wat voor heel wat positieve aandacht zorgde. Daarnaast hadden vooral het witloofgamma en het gepresenteerde zachtfruit veel aantrekkingskracht.

Deze beursdeelname past in het Europese project "Taste of Europe II", waarbij VLAM subsidies krijgt om producten van bij ons te promoten buiten de Europese grenzen. In het najaar 2018 staat er binnen hetzelfde programma opnieuw een deelname aan WOP Dubai op de agenda.

WOP Dubai verwelkomde in december bijna 5500 bezoekers, die er konden kennismaken met de producten van 221 internationale standhouders. Opvallend waren de grote deelnames van Frankrijk, Italië, Australië en vooral China.Belgische handel met Verenigde Arabische Emiraten
De Belgische export van verse groenten en fruit naar de Verenigde Arabische Emiraten kent een schommelende tendens. Zowel voor verse groenten als vers fruit is er wel een nettowinst ten opzichte van het begin van de Europese campagne van VLAM in 2013.

De export van vers fruit klom van een tiental ton in 2013 naar 414 ton in de eerste 11 maanden van 2017. Belangrijkste exportproducten zijn onze appelen en peren die een schommelende maar stijgende tendens kennen. Vooral de peren doen het zeer goed tegenover de vorige jaren.

De Belgische export van verse groenten daarentegen heeft het wat moeilijker. De export (45 ton t/m november 2017) ligt hoger dan voor de start van de campagne in 2013 maar vinden moeilijk een vaste afzetmarkt in de VAE. Het productgamma verschilt ook van jaar tot jaar, met wortelen, rapen, kolen en tomaten als belangrijkste exportproducten.

De Verenigde Arabische Emiraten vormen wel een groeiende importmarkt. Voor vers fruit zijn heel wat zuiderse landen en buurlanden belangrijke leveranciers. Denk maar aan Zuid-Afrika, Iran, Irak, India, Filipijnen … In Europa halen de VAE vnl. fruit in Italië, Spanje en Frankrijk. Voor verse groenten zien we een gelijkaardig verhaal, waarbij India, Iran, China en Jordanië de belangrijkste leveranciers zijn. Vanuit Europa vertrekken verse groenten vnl. uit Spanje en Nederland naar de VAE. Hierbij zit weliswaar een belangrijk deel re-export van Belgische product via Nederland vervat.

Bron: VLAM

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018