Fotoreportage van de Großmarkt Dortmund

Grossiers met compleet assortiment richten zich op gastronomie en retail

De handelsbedrijven die op de Großmarkt Dortmund gevestigd zijn, bieden een compleet assortiment en veelzijdigheid. De meeste van de 12 groothandelsbedrijven en importeurs bieden het gehele productpalet aan: van lokale groenten tot aan citrus en Nederlandse kasproducten. De middenstandsbedrijven leveren hoofdzakelijk aan retailers, weekmarkthandelaren, de gastronomie en grootverbruikers zoals ziekenhuizen en kantines in de omgeving van Dortmund. Hoewel ook hier de afzet door de directe inkoop van de retailsector al sinds jaren duidelijk afneemt, zijn de groothandelaren ronduit tevreden. Met een vaste clientèle en een veelzijdig assortiment kunnen de overgebleven groothandelaren zich nog goed redden.


De Großmarkt Dortmund bestaat al bijna 100 jaar, sinds 1922. Het hoogtepunt beleefde de versmarkt in de tweede helft van de twintigste eeuw toen de groothandelsmarkt constant uitbreidde en begin jaren '90 met een moderne afvalverwijderingsinstallatie evenals een water- en stroomvoorziening werd uitgerust. In de afgelopen vijftien jaar nam het aantal groothandelsbedrijven echter af vanwege de zogenaamde directe inkoop en de concurrentie van andere verscentra in het Ruhrgebied.
Verschuiving en huidige situatie
Met een nieuwe clientèle en een verschuiving in de richting naar een compleet assortiment in plaats van afzonderlijke specialiteiten lukt het de Großhandel Dortmund tot nu toe om te overleven. Dat heeft zeker ook met de aanwezigheid van de vlees- en vishandelaren te maken, waardoor de Großmarkt Dortmund in staat is om het complete productpalet aan te bieden. Daarmee worden lokale gastronomie- en retailers aangesproken, die continue een gemengd productpalet aan willen bieden. De toekomst van de Großmarkt lijkt daarmee voorlopig veilig gesteld te zijn. Bovendien is ook de importfirma VanWylick evenals Rewe-leverancier Doega op het terrein van de Großmarkt gevestigd.


De ingang naar het groothandelsterrein

Bekijk hier onze fotoreportage

Desondanks voelt men ook op de Großmarkt Dortmund een bepaalde onzekerheid en vrees voor de komende jaren. Bij verschillende groothandelsbedrijven vindt momenteel een veranderingsfase plaats waarbij de oude generatie zich langzaam terugtrekt uit de bedrijfsleiding. Aangezien het binnen de eigen familie vaak aan een opvolger ontbreekt, worden de familiebedrijven steeds vaker door werknemers of zelfs nieuwe bedrijfsleiders overgenomen. Daarmee verdwijnen de klassieke groothandelsbedrijven die er altijd waren langzaam van het groothandelsterrein. Ook Matthias Hartmann - bedrijfsleider van het gelijknamige handelsbedrijf - neemt op 1 februari na 35 jaar definitief afscheid van de Großmarkt. Twee van zijn werknemers zullen het bedrijf daarna overnemen. "Tien tot vijftien jaar geleden was het nog leuk. Vanwege de dominantie van de vooraanstaande ketens werd het daarna steeds moeilijker. Het zal nog zo'n zes tot zeven jaar gaan, maar daarna zie ik nauwelijks nog toekomst in de groothandel'', aldus Matthias.


Ook midden in de nacht hebben de groothandelaren altijd een goed humeur

Ook zijn collega Martin Stock - eigenaar van de firma Heinz Stock - is van dezelfde mening. "Ons probleem is dat men steeds minder geld uitgeeft aan levensmiddelen. Men ziet de waarde ervan niet in. Er zijn veel kookprogramma's, maar het komt helemaal niet binnen bij de consument.'' Bedrijfsleider Heinz Karstner van de firma Gottschalk is daarentegen nog positief: "We zijn nog tevreden. Mijn opvolging is ook al geregeld: mijn schoonzoon en mijn dochter zullen het bedrijf voortzetten.''

Bekijk hier onze fotoreportagePublicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018