Storm voorkomt bezoekersrecord Bio-beurs

"Bezoek Koningin Máxima erkenning voor jarenlange arbeid"

Tholen - Bij Bionext kijken ze met een goed gevoel terug op een bijzondere editie van de Bio-beurs. Directeur Bavo van den Idsert waande zich tijdens de openingsdag in een soort droomwereld, zo geeft hij aan. "De aanwezigheid van Koningin Máxima tilde het hele evenement natuurlijk naar een hoger plan. En dankzij haar aanwezigheid kwam ook minister Schouten naar de Bio-beurs. Zij had een hele positieve boodschap naar de sector en dat kwam ook uit het inhoudelijke gesprek dat we daarna met de minister hadden. We hebben haar op de beursvloer kunnen laten zien wat voor pareltjes de biosector te bieden heeft. Daar kan de hele landbouw profijt van hebben en volgens mij is dit goed overgekomen."


De kinderen openden de beurs samen met Koningin Máxima. Foto: Jan Peter Fiering.

Na een welkomstwoord van Bavo en de speech van de minister verrichtte de Koningin de openingshandeling op woensdag. "Het is even een soort droomwereld waarin je terecht komt", zegt Bavo daarover. Hij is heel blij met het feit dat bij de officiële opening ook een belangrijke rol voor 11 basisschoolleerlingen weggelegd was. "Dat gaf helemaal de juiste setting. We zijn natuurlijk voor de toekomst aan het werk, voor de volgende generaties. De spontaniteit en ontwapening die kinderen hebben, was heel prettig om te ervaren. Er stond natuurlijk vrij veel druk op deze opening, maar zij hebben dat voor mij grotendeels weggenomen."

Volgens Bavo had het bezoek van de Koningin ook zeker invloed op de totale sfeer op de beursvloer. "De speciale opening had een bijzondere uitwerking. Veel mensen in de sector gaven mij te kennen dat zij de komst van de Koningin en de minister echt ervaren als een erkenning voor de jarenlange arbeid, vaak tegen de stroom in. En men is bijzonder trots op de eigenheid van de biologische sector en de onderlinge verbindingen die op de biobeurs zichtbaar zijn, van boer tot winkel en restaurant. Deze biobeurs geeft veel energie om dit alles met elkaar voort te zetten."


Minister Schouten in gesprek met Heleen Klinkert van Bionext over de klimaatkansen van koolstofbinding in de bodem. Foto: Jan Peter Fiering.

Storm voorkomt bezoekersrecord over twee dagen

Bionext organiseerde de Bio-beurs voor het eerst in 2015. Daarvoor werd elk jaar de BioVak in Zwolle gehouden. De Bionext-directeur ziet de beurs elk jaar verder groeien en professionaliseren, zo geeft hij aan. "We kenden in 2015 een redelijke start, maar ik heb de beurs daarna elk jaar in uitstraling en bezoekersaantallen zien groeien." De beurs trok zo'n 9.500 bezoekers. "Als we dit keer op de tweede dag geen storm hadden gehad, waren we veel hoger geëindigd. Hierdoor hebben we 1.500 tot 2.000 bezoekers gemist. Heel veel mensen waren wel aangemeld maar zijn niet naar de beurs gekomen. Dat is natuurlijk overmacht, maar veiligheid gaat voor alles. Dag 1 is onovertroffen in de geschiedenis van de Bio-beurs en de gehele biologische sector. Er liepen op woensdagmiddag tussen de 5.500 en 6.000 mensen op de beursvloer. Dat was goed te merken, het was één grote bijenkorf."

Volgens Bavo is aan de professionaliseringsslag te zien dat de sector in ontwikkeling is. "Er is onder de standhouders meer aandacht voor de eigen presentatie. Dit zie ik als een stap in de richting van volwassenheid, maar wel met behoud van de biologische identiteit. Op de Bio-beurs blijkt altijd maar weer hoe verbonden de verschillende onderdelen van de sector met elkaar zijn. Hele verschillende disciplines komen samen tijdens de beurs. Ik zie het echt als een biologische gemeenschap."

Pureness en BioMechaTech

Voor het eerst vonden naast de biobeurs nog twee andere beurzen plaats, namelijk Pureness en BioMechaTech. "We kijken met een heel positief gevoel terug op Pureness. De bedrijven zien het vooral als erkenning. Ze maken echt onderdeel uit van de biologische sector." En diverse standhouders op de BioMechaTech gaven volgens Bavo aan dat ze heel veel goede contacten opgedaan hebben. "De BioMechaTech is zeker voor herhaling vatbaar, maar wel zien wel de nodige verbeterpunten. Zo zal er voor de volgende editie meer aandacht zijn voor de sfeer en we gaan de routing verbeteren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed uit zal pakken. Zo is het ons ook gelukt om van het achterste deel van de grote hal een sfeerhal te maken. Dat kost tijd, maar dat gaat met de BioMechaTech ook lukken."

Voor meer informatie:

Bavo van den Idsert
Bionext
Nieuwe Kazernelaan 2 D42
6711 JX Ede
030 2339970
Van.den.Idsert@bionext.nl
www.bionext.nl
www.bio-beurs.nl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018