Rosaria sinaasappel wordt naast de Etna geteeld

"Op enkele kilometers van de Etna vulkaan worden sinaasappelen van uitzonderlijke kwaliteit geoogst. Deze zijn erg gewild vanwege hun eigenschappen en dat is eigenlijk al zo sinds het begin van de Siciliaanse citrusteelt. Dit is dan ook de thuisbasis van de enige echte Siciliaanse rode sinaasappel." Met die woorden omschrijft Aurelio Pannitteri trots zijn product. Hij werkt net als zijn vader Giuseppe en broer Salvatore al van jongs af aan in deze sector.


Salvatore (links) en Aurelio Pannitteri (rechts)

Tegenwoordig kan de Rosaria sinaasappel worden omschreven als een referentie voor hoogwaardig Siciliaans citrus. Toch is volgens Aurelio niet alles rozengeur en maneschijn.

"Wij worden gezien als een van besten in ons segment, maar we hebben moeilijkheden met het verlengen van het seizoen met late rassen, met name de gele sinaasappel. Het gaat om een segment dat ons maanden van werk kan voorzien en de geldschieters wat ademruimte geeft want hun rendement verbetert," zegt Aurelio. "De oorzaak moet worden gezocht in vele factoren. Ten eerste is er de concurrentie van overzeese landen die veel lagere productiekosten hebben. Een andere oorzaak is dat er op Sicilië een hoge belastingbijdrage op arbeid wordt gerekend en de elektriciteitskosten zijn erg hoog. Ongeveer 56% van deze post bestaat uit accijnzen en dat is een behoorlijke kostenpost. Ook de transportkosten zijn erg hoog," zeggen de broers.


Boven: een moment tijdens de verwerking van de Rosaria sinaasappel

Het is van belang om te weten dat Sicilië zich in een geografische positie tussen de meest perifere landen van de EU bevindt en dit impliceert onweerlegbaar een groter aantal logistieke kosten. "Als we letterlijk zouden worden aangevallen door buitenlandse producten, dan is dit te wijten aan een reeks obstakels die ons werk zeer gecompliceerd maken. En dan vergeten we dat er in sommige landen geen fytosanitaire beperkingen zijn waar wij aan de ene kant trots op zijn dat we ze met grote nauwkeurigheid respecteren. Op deze manier kunnen we tenslotte de gezondheid van onze werknemers en de consument garanderen," zegt Salvatore Pannitteri. "Ook het produceren van gele sinaasappels zou betekenen dat de consument overladen wordt met Italiaanse producten en op deze manier zouden we een deel van de werkloosheid kunnen bestrijden. Een groot en controversieel, sociaal probleem dat nooit door de verantwoordelijke instanties wordt aangepakt," vervolgt Salvatore.



Het is geen kwestie van slecht of dubieus ondernemersvermogen. "Investeren in de productie van deze sinaasappels is simpelweg niet gemakkelijk want het buitenlandse product is zeer concurrerend qua prijs. Alleen dankzij het feit dat er de afgelopen decennia een goed gestructureerd bedrijf is ontstaan kunnen we ondanks de nadelen en obstakels toch op de markt blijven. Dat heeft echt niks te maken met de ondernemersvaardigheden van de Siciliaan. integendeel. De buitensporige bureaucratie, de hoge belastingen en de dubieuze concurrentie vormen de echte obstakels."

Contact:
OP Rosaria - Pannitteri & C. srl

S.P. 135 - C/da Belpasso - Catania
Tel.: (+39) 095 7913562/3
Fax: (+39) 095 7913564
Email: info@pannitteri.it
Web: www.aranciarosaria.eu

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018