Argentinië: Tot 8% meer citroenen uit Tucumán

In 2017 zijn in Argentinië 1,4 miljoen ton citroenen geteeld. Dit is minder dan geraamd. ''Eigenlijk zouden we nu op 1,7 miljoen ton moeten zitten. Omdat de opbrengst lager dan geraamd was, hebben we geen verse citroenen kunnen exporteren'', erkent José Carbonell, directeur van de Argentijnse Citrusfederatie (Federcitrus). Toch zijn de prognoses voor dit jaar goed. Er wordt een teeltgroei geraamd van 7% tot 8%. 

Op dit moment zoekt de Argentijnse regering toenadering tot verschillende markten voor de citroenexport. Het gaat om markten zoals de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Vietnam of Indonesië. Volgens Carbonell zal de export als gevolg hiervan gaan stijgen. Hij blijft wel voorzichtig: ''Hoewel de export zeker zal gaan stijgen, is het lastig om de exacte groei te ramen. Immers, markten moeten veroverd worden.''

Bijvoorbeeld, de provincie Tucumán zal dit jaar 20.000 ton citroenen naar de Verenigde Staten exporteren. Dit wordt waarschijnlijk nog meer naar aanleiding van de laatste maatregel van Donald Trump, waardoor fruit kan ingevoerd worden zonder invoertarieven (door middel van het Generalized System of Preferences). 

Wel blijven er zorgen bestaan over problemen in de fruitteeltsector, zoals de hoge belastingdruk, logistieke kosten en het gebrek aan toegang tot krediet. "In het geval van de citroen wordt het gebrek aan concurrentievermogen gecompenseerd door de internationale prijzen'', vertelt Carbonell.

Ook zullen er meer citroenen naar de Europese Unie worden geëxporteerd. Als de Argentijnse tariefvoorwaarden gelijk worden gesteld aan die van Chili, zullen de Argentijnse telers hun omzet met 3,4% kunnen zien groeien. "Meer samenwerking, ondersteund door een overeenkomst tussen de EU en de Mercosur, is misschien wel één van de meest krachtige hervormingen voor de citroensector."


Bron: cronista.com
 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018