Seizoenskrapte zorgt voor torenhoge prijzen

Avocado op rantsoen in Australische horeca

Het is niet ongebruikelijk dat de Australische horeca hun avocado's rantsoeneren. Vanwege het gat tussen de oogsten is de aanvoer van avocado's gedaald en zijn de prijzen naar recordhoogtes gestegen. Er zijn zelfs supermarkten waar het fruit voor maar liefst €5,85 per stuk wordt verkocht. 

Een kok legt uit dat ook de groothandelsprijzen fors zijn gestegen. "Vorig jaar deze tijd betaalden we €26,25 per doos maar nu dat €61,75. Een handelaar van de Brisbane Market vertelt dat nieuwe oogst in Nieuw-Zeeland en West-Australië kleiner dan gemiddeld is en dat de seizoenen ook eerder beëindigd werden. In combinatie met de grote populariteit van avocado's onder de Australische bevolking is het marktevenwicht verstoord, aldus de handelaar. "We zien prijzen van ruim €45,50 per doos wat dus neerkomt op €3,90 per stuk.

De volgende regio waar weer avocado's geplukt worden, is het noordelijke Queensland. Het seizoenstart doorgaans in februari maar Avocados Australia directeur, John Tyas, heeft aan ABC laten weten dat sommige telers eerder aan het seizoen zullen beginnen. De regio verwacht een recordoogst van 3,8 miljoen dozen. Vorig seizoen bedroeg de oogst 3,2 miljoen dozen.
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018