Gemakkelijke manier om bestrijdingsmiddelen van groenten te verwijderen

Er is nu een oplossing voor mensen die bang zijn dat hun groenten vol zitten met bestrijdingsmiddelen. Onderzoekers in Haiderabad, India hebben een doe-het-zelf oplossing bedacht waarmee je jezelf kunt beschermen tegen de mogelijk schadelijke stoffen die op je bord liggen. Mix hiervoor 160 ml azijnzuur met 4 gram zuiveringszout en geconcentreerd sap van 4 citroenen in 4 liter water. Gebruik dit om je groenten te wassen om er zeker van te zijn dat aanwezige bestrijdingsmiddelen worden verwijderd. 

Door het vergelijken van verschillende schoonmaakmethodes bleek dat een oplossing van azijnzuur, zuiveringszout, citroensap en water veel effectiever was om residuen van bestrijdingsmiddelen te verwijderen dan alleen water.

Het onderzoek van Sudhakar S Kelageri - dat recent gepubliceerd is in het Journal of Entomology and Zoology Studies- meldt dat door tomaten 10 minuten in de oplossing te dippen en vervolgens af te wassen met kraanwater, de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen residuen met 55-76% wordt verminderd.

De formule is ontwikkeld door het All India Network Project on Pesticide Residues bij de Agrarische Universiteit in Haiderabad (PJTSAU) en staat bekend als de 'Veggy wash'.

Volgens een artikel van newindianexpress.com is de effectiviteit van het middel getest met vijf bestrijdingsmiddelen. Hierbij werd aangetoond dat de 'Veggy wash' 76,7% van dimethoaat, 68,8% van cyhalothrine, 55,1% van fosalon, 65,3% van flubendiamide en 75, 8% van profenofos kan verwijderen.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018