Pruimen rijk aan anthocyanen verlagen de bloeddruk

Er is mogelijk een smakelijke manier om de bloeddruk te verlagen en wel in de vorm van Queen Garnet pruimen. Dit pruimenras werd ontwikkeld door wetenschappers in Queensland vanwege haar hoge gehalte aan anthocyanen. Uit de eerste proeven op mensen blijkt dat het fruit de bloeddruk van volwassenen kan verlagen. Anthocyanen zijn een groep polyfenolen die aangetroffen worden in de rode, blauwe en paarse pigmenten van sommige groenten- en fruitsoorten. 

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een voeding rijk aan deze natuurlijke chemicaliën bescherming biedt tegen tal van aandoeningen, variërend van ontstekingen tot obesitas en de glucosestofwisseling verbetert. 

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Wollongong heeft zelfs aangetoond dat één portie van 300 ml pruimensap de bloeddruk aanzienlijk verlaagde. Dit effect hield 24 uur aan en was het sterkst bij oudere volwassenen. De onderzoekers schrijven deze werking toe aan het hoge gehalte aan anthocyanen van Queen Garnet, die ongeveer twee maal zoveel anthocyanen bevatten als traditionele pruimen. 

Nutrafruit, de wereldwijde licentiehouder van Queen Garnet pruimen, laat weten dat het onderzoek naar de werking van anthocyanen heeft bijgedragen aan een groter inzicht in de rol van plantaardige voeding bij het bestrijden van voedselgerelateerde ziekten. "Dankzij de hoge concentratie aan deze stoffen zijn Queen Garnet pruimen mogelijk een eenvoudige manier voor Australiërs om hun risico op hartziekten te verlagen," vertelt Luke Couch van Nutrafruit. 

Eerder onderzoek bij ratten met overgewicht heeft bewezen dat Queen Garnet pruimen zorgden voor een verlaging van de bloeddruk, minder leververvetting, een betere hartfunctie en minder artritis. Momenteel wordt er ook verder onderzoek gedaan door andere instanties.

De Universiteit van Southern Queensland doet bijvoorbeeld onderzoek naar voedingsmiddelen die ouderdomsklachten zoals broze botten, spierzwakte en diabetes kunnen verminderen. 

De Queensland Alliance richt zich op de ontwikkeling van innovatieve groenten- en fruitrassen die rijk zijn aan voedingsstoffen en daarnaast ook smakelijk en aantrekkelijk zijn voor de consument. 

De Victoria Universiteit onderzoekt de invloed op de consumptie van Queen Garnet-nectar op het verlagen van de bloeddruk en de Universiteit van Wollongong onderzoekt de effecten van dit product op het cognitieve functioneren en de darmflora van ouderen. 
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018