Oplossing zorgde voor revolutie in blauwe bessenverwerking

"Dit betekende voor ons een echte omslag in de blauwe bessenverwerking. Over een paar jaar zullen degenen die deze technologieën niet gebruiken aan de zijlijn komen te staan." Dit zei Cristobal Duke, algemeen directeur van Collipulli (Chili), eind 2016 over de Unitec Blueberry Vision technololgie.

"Blueberry Vision van Unitec was de eerste technologie op internationaal niveau die in staat was om 100% van de oppervlakte van iedere afzonderlijke bes te inspecteren, zowel van binnen als buiten, waardoor het product nauwkeuriger gesorteerd kon worden voor het verpakken." 

Dit vermogen om zowel de interne als externe kwaliteit van iedere vrucht te meten, maakte dat Unitec een keerpunt betekende op het gebied van blauwe bessensortering. Al in 2011 nam Unitec het voortouw, gesteund door het vertrouwen van de markt, met een continue directe dialoog met bedrijven en ruim 90 jaar technische expertise. De fabrikant zette in op het potentieel van blauwe bessen door een prototype van een elektronisch inspectiesysteem te ontwikkelen, inclusief sortering, waarmee het beantwoordde aan de groeiende eisen van de markt. 

Nu, zeven jaar verder, hebben de Unitec technologieën voor de verwerking en kwaliteitscontrole van blauwe bessen belangrijke doelstellingen weten te bereiken dankzij ervaring opgedaan op de grootste blauwe bessenmarkten: Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Europa, Zuid-Afrika en alle andere landen waar er vraag is naar een zachte en betrouwbare sortering van deze populaire fruitcategorie. 

"Blueberry Vision van Unitec werd specifiek ontworpen om zowel aan de noodzaak voor een efficiëntere verwerking in pakstations te beantwoorden als de zachte verwerking van tere fruitsoorten, zoals blauwe bessen, zelfs onder de meest uitdagende weersomstandigheden.""Gezien het weer van het afgelopen jaar zouden we zonder de technologie van Unitec grote verliezen geleden hebben," vervolgt Cristobal Duke van Collipulli. "Zo'n 15% zou diepgevroren geëindigd zijn. Het is eveneens een enorm pluspunt dat we al het fruit dat onze telers ons aanleveren, kunnen gebruiken want zij zijn uiteindelijk degenen die het fruit willen exporteren."

Cristobal Duke is dan ook zeer tevreden over de Unitec Blueberry Vision oplossing die Chileense telers zelfs tijdens het moeilijke seizoen 2016 tot steun is geweest. 

"Bovendien gaan zachte fruitbehandeling en efficiënte verwerking bij de Unitec technologie hand in hand. Er worden meer kilo's per uur per werknemer verwerkt en er kan fors bespaard worden op de productie- en verpakkingskosten." In 2017 zei Piotr Wisniewski, directeur van Polana Spolka, dat de Unitec-lijn een zachte verwerking van het fruit garandeert en daarnaast de mogelijkheid biedt het fruit intern en extern te inspecteren zonder in te leveren op de productiviteit. "Dit is een zeer belangrijke factor en gaf voor ons de doorslag om voor deze oplossing te kiezen," aldus Wisniewski. "Nu besparen we ongeveer 25% op arbeidskosten ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent dat er 25% minder personeelsleden bij de lijn nodig zijn, die nu ingezet kunnen worden op de plantages en dat was dit jaar erg belangrijk omdat we onze bessen zo snel mogelijk moesten plukken vanwege het slechte weer."

Unitec heeft innovaties ontwikkeld voor alle stadia van de fruitverwerking, van automatische invoer tot het wassen van het product wanneer het het sorteerproces ingaat, waarbij de vele interne en externe kwaliteitskenmerken (grootte, kleur, beschadiging van de schil of vruchtvlees, stevigheid, uitdroging en kneuzingen) worden gemeten, waarna het fruit wordt verpakt en het mogelijk is de producten te sorteren naar gelang de behoeften van de diverse markten. 

Binnen een paar jaar tijd heeft Unitec in vele landen over heel de wereld verwerkingslijnen geïnstalleerd die beantwoorden aan de eisen van de grootste spelers binnen de internationale blauwebessensector. 

Dankzij het gegarandeerde kwaliteitsniveau van de Unitec technologie kunnen pakstations die voor Blueberry Vision kiezen hun concurrentiepositie op de verschillende markten waar zij zaken doen fors verbeteren. 

Het leveren van fruit van consistente kwaliteit en het voorkomen van klachten over fruit dat niet aan de vooraf overeengekomen eisen voldoet, voorkomt dat de klant zich bedrogen voelt. 

"Met de Blueberry Vision van Unitec willen we ervoor zorgen dat de Aziatische en Europese markt een beter product aangeleverd krijgen," legt Oscar de Blasis uit, directeur van het Chileense bedrijf Merex. "Naar mijn idee lopen we dankzij de Blueberry Vision 3 tot 4 jaar vooruit op de toekomst van de blauwe bessenmarkt."

De Blasis meent bovendien dat de Blueberry Vision van Unitec het eindelijk mogelijk maakt om de meest winstgevende markten te betreden, die voorheen niet in aanmerking kwamen.

Voor Luis D'Andrea en Aduardo Pavon, respectievelijk directeur en fabrieksmanager van Tierra de Arándanos in Argentinië, bestaat er geen twijfel. "We kozen voor Unitec omdat dit merk bewezen heeft innovatief te zijn binnen deze sector en ook om haar jarenlange ervaring. Unitech is gespecialiseerd in blauwe bessensortering en de Blueberry Vision oplossing is internationaal de meest gewilde en verspreide technologie binnen de sector. We zijn er van overtuigd dat wij door Unitec in staat zullen zijn onze langdurige relaties met klanten in stand te houden. Dankzij de hoge kwaliteit van het fruit dat wij leveren, hebben klanten een groot vertrouwen in ons opgebouwd."

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018