Costa Rica: Massaal ontslag bij Chiquita tegengehouden

De rechtbank in Costa Rica heeft het ontslag van 110 werknemers van Chiquita Brands tegengehouden nadat de vakbond een klacht indiende. Het ontslag zou per 22 december 2017 uitgevoerd moeten zijn. De vakbond vreest meer ontslagen na de bouw van een nieuwe containerterminal.

Volgens de vakbond zou dit de eerste zijn van een reeks ontslagen die het gevolg zijn van de bouw van de Moin Container Terminal (TCM). Deze wordt gebouwd door de Deense internationale APM Terminals en wordt naar verwachting in februari 2018 in gebruik genomen. Deze terminal is exclusief bedoeld voor containerschepen en neemt een groot deel van de complementaire havendiensten over. Deze worden nu nog uitgevoerd door onder andere stuwbedrijven (laden en lossen van schepen) en werven (verpakking en reparatie van containers). 

Chiquita besloot om 110 van de 260 werknemers in Limón te ontslaan."Wij verwachten dat wanneer de nieuwe terminal in gebruik wordt genomen, er nog eens 100 werknemers zullen worden ontslagen", zegt Maikol Hernández, algemeen secretaris van de bananen en ananasvakbond Sintracobal. ''Vooral de speciaal voor de haven geschoolde arbeidskrachten, zoals lassers of onderhoudsmedewerkers - die soms al 20 jaar in dienst zijn - zullen niet snel een andere baan vinden.''

Na mislukte bemiddelingsbijeenkomsten in december op het Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid (MTSS), diende de vakbond een collectieve klacht in bij de arbeidsrechtbank van Limón om het ontslagproces bij Chiquita te stoppen. De rechter accepteerde de aanklacht en deelde Chiquita mee dat zij de ontslagen niet konden uitvoeren. Hernández vindt dat het Ministerie niet genoeg doet om de massale ontslagen te voorkomen. De Minister van Arbeid, Alfredo Hasbun, ontkent dit en noemt een aantal van de ondernomen acties.

Bron: semanariouniversidad

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018