"Rob Baan: "Alle medewerkers NU de kas uit"

Eerste zeer zware storm sinds 2013

Er is nu officieel sprake van een zeer zware storm. In Hoek van Holland werd van 9:00 tot 10:00 uur een gemiddelde windkracht 11 gemeten en daarmee is officieel sprake van een zeer zware storm. De laatste zeer zware storm vond plaats op 28 oktober 2013. Het is de dertiende keer in de meetgeschiedenis dat een zeer zware storm wordt gemeten. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg 143 km/uur en werd gemeten in Hoek van Holland. Ook IJmuiden zit tegen zeer zware storm aan.De zeer zware windstoten treden op tot diep in het binnenland. Zo werd zelfs in De Bilt een zeer zware windstoot van 122 km/uur gemeten. Ook is tot ver in het binnenland storm, windkracht 9, gemeten. Een zeldzaamheid voor zo diep landinwaarts! In het oosten van Noord-Brabant, op weerstation Volkel, werd al 9 Bft. gemeten. De laatste keer dat daar storm gemeten is was in 1990 en in totaal is hier slechts vier keer eerder storm gemeten. In Amsterdam werd zware storm, 10 Bft, gemeten. Ook dat is een zeldzaamheid. 

Verwachting
Momenteel piekt de storm. Er moet aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer nog enkele uren rekening gehouden worden met zeer zware windstoten van 100-140 km/uur. In de rest van het land is kans op windstoten van 90-120 km/uur. Op de oostelijke Wadden en in Groningen blijft het waarschijnlijk bij zware windstoten van 75-100 km/uur. 

Begin van de middag begint de wind iets af te nemen, maar de zeer zware windstoten houden de eerste uren van de middag nog aan. Halverwege de middag verlaat het stormveld met de zware tot zeer zware windstoten via het noordoosten het land. In het zuidwesten en westen neemt de wind begin van de middag al af.

Twitter
Ook op Twitter worden er al veel berichten en foto's gedeeld over de storm. Zo meldt appelteler Kees van de Water over zijn omgewaaide kisten:Op Twitter delen meer telers foto's en videos van de kas. Kees van Egmond, matrichariateler in Bleiswijk, laat het concert uit zijn kas horen. "Geen machine op de achtergrond, dat zijn rammelende luchtramen. Zolang het maar niet gaat rinkelen..."
Bij Pieter Stolk, anthuriumkweker in Bergschenhoek is de schade beperkt gebleven tot een paar ruitjes. "Storm is hier nu gelukkig aanzienlijk minder", meldt hijTrein- en autoverkeer is stilgelegd en diverse bedrijven en instellingen adivseren hun medewerkers binnen te blijven en niet de weg op te gaan. In de tuinbouw is het devies juist andersom: overweeg de kas te ontruimen, geven LTO Glaskracht Nederland en Stigas aan. Ondernemers glastuinbouw, sluit de luchtramen volledig, adviseert Interpolis.

Veiligheid boven alles 
Een van de bedrijven die de kas ontruimd heeft, is Koppert Cress. Daar zijn de medewerkers de kas uit gehaald. "We proberen de consequenties tot levering tot een minimum te beperken. Veiligheid boven alles", laat het bedrijf weten. Rob Baan verduidelijkt: "Alarm in het Westland. Code ROOD. Alle medewerkers in de tuinbouw moeten NU uit de kas. Nog weinig schade maar te hoog risico voor onze medewerkers." Ook bij Phalae3nova is de kas leeg. "Vanwege storm en code rood hebben we onze medewerkers uit de kas gehaald. We hopen op begrip van onze klanten als hun bestelling later aankomt dan gepland. Bij voorbaat onze excuses." 

En het blijkt niet voor niets. PincAgro spreekt over de zwaarste storm in jaren en bij de organisatie zijn inmiddels al forse schades aan kassen gemeld. "Denk aan uw eigen veiligheid en dat van uw personeel", adviseren ze. Samen met Interpolis proberen ze nu de schades aan kassen in beeld te brengen. "Inventarisatie vanuit de lucht gaat de komende dagen plaats vinden."
On Projects
Bij kassenbouwer Gakon heeft de storm flink wat sporen achtergelaten. "Met een windstoot van 119 km per werd onze gevel eruit geblazen. Ook ons nieuwe logo heeft het moeten ontgelden", vertelt Olaf Mos van Gakon. 
Nu staat er nog maar een klein deel van de slogan van het bedrijf: enkel "On Projects" is er over. "De slogan past nog wel bij ons bedrijf, wij zijn uiteraard altijd actief "on projects", constateert Olaf nuchter. 

De zware storm heeft het vooral op bomen en bedrijfspanden gemunt. Een stuk van de gevel is er door de zware storm uitgewaaid en op een geparkeerde auto gevallen. "Er zijn geen gewonden gevallen, maar het was wel even schrikken", bevestigt Olaf. 
 
Zodra de storm gaat liggen zal er met de herstelwerkzaamheden begonnen worden. "De storm houdt ook tuinders bezig omdat er een grote kans is op glasschade of loslatende delen van het bedrijfsgebouw en buffertank", Mocht u schade hebben kunnen we herstelwerkzaamheden uitvoeren aan uw kas, bedrijfshal of installaties." (Gakon Horticultural Projects - +31 – 174 225 700 - Schiphol en luchtvracht
Op Schiphol is het vliegverkeer inmiddels hervat. Ook de havens hebben last van de wind. Containers kunnen niet van de terminal gehaald worden. Het wegverkeer ligt letterlijk en figuurlijk op zijn gat, is ook te zien op deze foto van een Dijco-vrachtwagen. Een video van de haven laat zien dat de containers flink tekeer gaan.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018