Willem van Oostrom in Argentinië:

“Inflatie zorgt voor hoge kosten fruittelers Argentinië”

Tholen - Willem van Oostrom woont en werkt al 15 jaar in Argentinië als bemiddelaar in de aankoop van fruit. Daarnaast bemiddelt hij ook in de logistieke dienstverlening en voert hij kwaliteitscontroles uit. Zijn vrouw is een Argentijnse en samen wonen ze in een buitenwijk van Buenos Aires.
 
Argentinië kampt al jaren met een hoge inflatie. De huidige president Mairicio Macri heeft de taak om samen met zijn regering de inflatie zo beperkt mogelijk te houden. In 2017 is er een stijging geweest van 21%. Van Oostrom vertelt: "De fruitteelt heeft erg veel last van de hoge inflatie en de daarmee gepaard gaande stijging van de lokale kosten. Vooral de producenten van appelen en peren in de regio Rio Negro hebben hier veel last van. Dit geldt ook voor hun grootste afzetmarkt Brazilië. Producenten overwegen veelal om andere producten te gaan telen of te stoppen. Druivenproducenten gaan meer en meer over op de export van gedroogd fruit. Hiervoor gelden lagere kwaliteitseisen en daarbij hebben ze zo minder last van weersinvloeden. Door de lagere kwaliteitseisen kunnen ze de kosten lager houden. Het grootste landbouw export product is soja."
 


Het land kent vele klimaten en elk deel kent daardoor zijn eigen specialiteit. "Argentinië heeft geen regenwoud. De overvloed van het land heeft een woestijnachtige vegetatie. Wel is er voldoende water beschikbaar waardoor nagenoeg alles hier kan groeien. Druiven staan voornamelijk in het Noordwesten tegen het Andes-gebergte. Citroenen groeien wat oostelijker en helemaal in het Noordoosten staan sinaasappelen en mandarijnen. In het midden van het land vinden we grote arealen blauwe bessen. Verder zuidwaarts van het land worden voornamelijk appelen en peren geteeld." 
 
In het land dat qua oppervlakte 67 keer zo groot is als Nederland terwijl er maar 43 miljoen mensen wonen, wordt er te veel geproduceerd. Veel is dan ook bestemd voor de export. "Er gaat voornamelijk veel citrus naar Azië. Dit is vanwege de betere betalingscondities en minder strikte kwaliteitsnormen een zeer interessante markt. Het jaar 2017 was een slecht jaar door het wisselvallige weer en stijgende lokale kosten. Gelukkig was de lokale markt goed. Voor 2018 verwacht men een beter jaar dan 2017. De sector is nog herstellende van jarenlang mismanagement van de vorige regering. Ik ben bereid om daarbij te helpen en dit land nog sterker te maken," aldus Willem van Oostrom.

Voor meer informatie:
Willem van Oostrom
SAFEX (South American Fruit EXporters)
Olivos Golf Club
Ramal Pilar KM 32
Ing. Pablo Nogues 1613
Pcia. Buenos Aires
ARGENTINA
Tel: ++5411-45871052
Cell.ph: ++54911-(15)50080762
Skype: willem_van_oostrom

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018