Amerikaanse appeltelers breiden areaal EverCrisp uit

Het appelras MAIA-1, dat wordt vermarkt onder de naam EverCrisp, zal de komende jaren in grotere hoeveelheden in het winkelschap te vinden zijn. Leveranciers laten weten dat EverCrisp appelen populair zijn bij klanten van boomgaarden en een selectie groep retailers, waardoor het ras nu al kan rekenen op een trouwe groep fans. 

"EverCrisp appelen bezitten alle eigenschappen waar klanten naar op zoek zijn in een nieuw ras. Klanten zijn er dol op en blijven ervoor terugkomen," legt Vinnie Letessa uit, directeur-AGF bij Heinen's Grocery Store, dat 23 filialen in de regio tussen Cleveland en Chicago heeft. 

Latessa vertelt dat EverCrisp zeer goed past in het lokale AGF-programma van de retailer, waarvan ongeveer 12 appelrassen uit Ohio deel uit maken. "We promoten EverCrisp als een late appel. Zelfs met een latere start weet EverCrisp de verkoopcijfers van Honeycrisp te evenaren. Qua afzet en volume komt deze appel op de tweede plaats."


 
De appel, die bij telers bekend is onder de naam MAIA-1, werd ontwikkeld door de Midwest Apple Improvement Association. Inmiddels wordt de EverCrisp appel in 350 boomgaarden verdeeld over 32 staten geteeld. De grootste concentratie telers bevindt zich in Ohio, Michigan, Indiana en New York maar het areaal breidt zich in het hele land uit. 

In het grootste appelteeltgebied van Washington startte Gus Heinicke, van Columbia Fruit Packers, vier jaar geleden met 10 MAIA-1 bomen op een klein perceel. "Ik ben erg onder de indruk van EverCrisp," vertelt hij. "De oudere bomen hebben dit seizoen appelen van uitmuntende kwaliteit opgeleverd."

Hoewel het nog wel drie tot vier jaar zal duren voordat Columbia Fruit Packers over voldoende volumes beschikt, verwacht Heinicke dat de EverCrisp appelen een bijzondere toevoeging zullen zijn aan de rassen die het bedrijf retailers te bieden heeft. "Ik ga nog meer hectare aanplanten zodat we vooruit kunnen met EverCrisp."
 


Telers zetten in op EverCrisp voor boerderijwinkels en plukboomgaarden 
Hoewel er regionale verschillen zijn, worden EverCrisp appelen doorgaans in oktober en november geplukt. Garwood Orchards in Indiana gebruikt EverCrisp als de opvolger voor het Honeycrisp plukseizoen. 

"EverCrisp is een geweldige appel voor ons omdat hij er voor zorgt dat de klanten naar onze boomgaarden blijven komen. Als mensen deze appel eenmaal geproefd hebben, willen ze niets anders meer." vertelt eigenaar Brian Garwood. Boomgaarden en boerderijwinkels, zoals Garwood Orchards, trekken grote groepen consumenten uit de grote stedelijke gebieden aan waardoor nieuwe rassen bij een breed publiek aan bekendheid winnen wat er aan bijdraagt dat retailers de rassen ook eerder in hun assortiment opnemen.

Stevig en goed te bewaren
Teler Dave Rennhack van Rennhack Orchards Market in Michigan bejubelt de stevigheid en goede bewaareigenschappen van de appel. Hij vertelt dat het ras na een paar maanden in bewaring zelfs nog smakelijker is. "De smaak wordt wat milder en ook komt de appel beter op kleur waardoor hij er nog aantrekkelijker uitziet. Rennhack is van plan om de EverCrisp appelen aan te gaan bieden wanneer zijn boerderijwinkel in het voorjaar weer de deuren opent.

Latessa is het met Rennhack eens. "Terwijl consumenten onder de indruk zijn van de knapperige 'bite' van deze appel, is het precies deze eigenschap waaraan dit ras zijn uitstekende houdbaarheid dankt. Het zou geweldig zijn als we deze appel nog tot en met februari kunnen leveren."
 
Voor meer informatie:
Eric Davis
FLM Harvest
+1 (612) 202-9407

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018