Zachte winter in Polen doet vraag naar appelen dalen

Nu een steeds grotere groep Europeanen meer te besteden heeft en het gezondheidsbewustzijn groeit, ontwikkelen veel consumenten een voorkeur voor trendy producten zoals zachtfruit en exotische AGF. Volgens een onlangs verschenen rapport van de Europese Commissie zal de consumptie van verse appelen zich stabiliseren, terwijl de consumptie van bewerkte appelen naar verwachting licht zal dalen. 

In de periode van 2006 tot 2016 is de gemiddelde binnenlandse appelconsumptie per hoofd van de bevolking jaarlijks met 0,7% gedaald. Deze dalende trend zal zich naar verwachting voortzetten maar wel in een trager tempo (-0,03% per jaar tot 2030).Marcin Świątek van Bialski vertelt dat het ongebruikelijk zachte winter in Polen haar weerslag op de appelafzet heeft. "Vraag me niet waarom maar om de één of andere reden kopen mensen minder appelen als het warm weer is. We hopen dat de afzet aan zal trekken zodra de temperaturen weer gaan dalen. 

Productie EU zal stabiliseren 
In het seizoen 2016-2017 werden er in de EU 12 miljoen ton appelen geproduceerd. Vier lidstaten waren tezamen goed voor ruim 70% van dit volume (Polen, Italië, Frankrijk en Duitsland). Naar verwachting zal de productie in de EU zich tegen 2030 gestabiliseerd hebben op zo'n 12,5 miljoen ton appelen per jaar. Hoewel de gemiddelde opbrengst tegen 2030 waarschijnlijk 17% hoger zal zijn ten opzichte van de gemiddelde opbrengsten van het afgelopen decennium, zal deze hogere productie ten dele teniet worden gedaan door een krimp van het areaal (-0,07% per jaar tot aan 2030). [EU Agricultural Outlook-December 2017]Volgens de Europese Commissie is de modernisering van de appelsector de belangrijkste aanjager van hogere opbrengsten, met name in Polen. De modernisering van de sector bestaat hoofdzakelijk uit het rooien van oude boomgaarden. Deze worden gedeeltelijk vervangen door nieuwe aanplant van rassen die beantwoorden aan de nieuwe consumentenvoorkeuren en teeltmethoden, waaronder methoden die bedoeld ter aanpassing aan de klimaatverandering. Verbeterde weerstand tegen ziekten en plaagbestrijding zullen eveneens bijdragen aan de hogere opbrengsten.

"Ik denk dat we hier in Polen zeker de goede richting op gaan. Slimme telers begrijpen dat ze over moeten schakelen op nieuwe rassen zoals Gala en Red Prince in plaats van alleen Idared appelen van mindere kwaliteit te telen. Het moeten nieuwe rassen van hoge kwaliteit zijn. Hoewel we de goede kant op gaan, hebben we nog wel een lange weg te gaan," aldus Marcin. 

Bialski Owoc is te bezoeken tijdens de Fruit Logistica in Berlijn in de City Cune in Hal B, Stand D-12. 

Voor meer informatie:
Marcin Świątek
Bialski Owoc Sp. z o.o.
Tel: +48 533-205-500
Email: m.swiatek@bialskiowoc.com
www.bialskiowoc.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018