Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Statistieken 2017

Horeca en catering ontdekten groenten en fruit, inkoop steeg 13%

Vooral in restaurants zet de trend naar een hoger aandeel groenten en fruit op het bord door. Dat is positief omdat er steeds meer buiten de deur wordt gegeten. In de winkel gaven consumenten twee procent meer uit aan groenten en fruit. Per winkelbezoek kochten zij evenveel groenten en fruit als in 2016, maar het aantal winkelbezoeken nam af en daarmee daalde de consumptie thuis. Dat blijkt uit cijfers die GroentenFruit Huis vandaag presenteerde tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de tuinbouwsector in de Keukenhof in Lisse.

De inkoop van verse groenten en fruit door horeca en catering steeg met dertien procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging compenseert de lagere huishoudelijke aankoop slechts gedeeltelijk. 



Consumenten kochten in gewicht drie procent minder verse groenten en fruit. Daar betaalden ze twee procent meer voor. Zij kochten met name meer duurdere producten. Dit blijkt uit informatie van GfK. Deze cijfers zijn inclusief aankopen die online worden gedaan. Volgens de laatste RIVM Voedsel Consumptie Peiling (2012-2014) eet een volwassene gemiddeld 139 gram groenten en 113 gram fruit per dag. Dit ligt onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid volgens de Schijf van Vijf, die 250 gram groenten bedraagt. Aandacht voor consumptie van groenten en fruit thuis blijft nodig. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit zet zich hier voor in, onder meer met Veggipedia.nl, een website boordevol info over portiegrootte, recepten en tips voor andere eetmomenten. 



Een derde gekochte groenten voorbewerkt
Van het gekochte volume verse groenten is 22 procent voorbewerkt. Consumenten besteden 34 procent van hun budget aan groenten aan voorbewerkte producten; bij fruit gaat het om een aandeel van 3 procent. De verkoop van maaltijdsalades is gestegen. Het volume-aandeel is met 2 procent in de groentenverkoop van de supermarkt nog altijd klein.
Ook werd in de supermarkt meer uitgegeven aan biologische groenten en fruit. De omzet aan deze productgroep steeg met 5 procent.
De populariteit van maaltijdboxen loopt wat terug. Twee procent van de huishoudens kocht in het afgelopen jaar minimaal 1 keer een maaltijdbox, het aantal kopers daalde.

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: