Argentijnse telers roepen noodtoestand uit

Argentijnse appel- en perentelers hebben bij de overheid aangedrongen op een tegemoetkoming van €0,07 per kg te oogsten fruit. De financiële nood is bij veel telers zo hoog dat ze geen middelen meer hebben om de oogst te financieren. Op 8 januari j.l. was er na lange tijd weer een officieel overleg tussen de minister van landbouw van de provincie Rio Negro en vertegenwoordigers van de sector.

Het contact tussen beide partijen verloopt al een tijd moeizaam. De overheid heeft voorstellen voor een witboek met maatregelen over onder andere belastinghervorming en arbeidskosten gedaan, maar kan hierover geen overeenstemming met de sector bereiken. Aanstaande vrijdag zal verder over de kwestie worden gesproken in een vergadering die in Buenos Aires zal plaatsvinden.

Na het verlies van de Braziliaanse markt lijkt de Argentijnse fruitsector ook steeds meer de interne markt te verliezen. Het was afgelopen jaar voor het eerst in decennia dat Argentinië tijdens de oogsts moest importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De export lag op het laagste niveau sinds dertig jaar. De fruitprijzen liggen ruim onder de kostprijs, waardoor het voor telers steeds moeilijker wordt het hoofd boven water te houden.Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018