Hevige regenval Guatemala heeft geen gevolgen voor peulenteelt

"In Guatemala duurt het seizoen van peulen en sugar snaps van november tot april/mei. Guatemala ondervindt momenteel de gevolgen van de opwarming van de aarde. Zo kampte het land in oktober met zware neerslag. Gedurende deze periode viel er meer regen dan tijdens het hele regenseizoen van het jaar daarvoor. "Dit heeft ons de nodige overlast bezorgd maar dankzij het juiste beheer hebben we onze teelt weten te stabiliseren en de schade binnen de perken kunnen houden," legt Isabel Farfán van Asunción Export uit Guatemala uit. Het bedrijf houdt zich vooral bezig met de teelt en export van voorverpakte en losse peulen en sugar snaps. "We kopen onze producten niet op de lokale markt in. We werken met een eigen telersbestand en hebben onze eigen plantages. Hiermee onderscheiden wij onszelf van andere exporteurs in Guatemala. We hebben het volledige beheer over de teelt. In totaal beschikken we over een areaal van 155 hectare. Sinds 2002 zijn wij GlobalGAP gecertificeerd en sinds 2013 dragen wij ook het For Life certificaat. Daarnaast hebben wij ons eigen pakstation, dat in 2008 als eerste faciliteit in Latijns-Amerika het BRC 5.0 certificaat ontving. Sindsdien houden we ons Food Safety System nauwlettend op peil door middel van een een jaarlijkse BRC-audit en certificering. Bovendien is ons pakstation sinds 2013 eveneens For Life gecertificeerd."Onze belangrijkste exportbestemmingen zijn Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Isabel vertelt dat het bedrijf zich op 30 minuten van de internationale luchthaven in Guatemala City bevindt en op slechts 7 à 8 rijden van de havens. Dit maakt het mogelijk voor ons om zowel over zee als per luchtvracht te exporteren. We verladen de grootste volumes per zeevracht maar bij aanvang van het seizoen verzenden we ook per luchtvracht omdat dit sneller is en deze producten aan bepaalde voorwaarden voldoen."Fruit Logistica

De aanwezigheid van het bedrijf op Fruit Logistica is niet uitsluitend bedoeld om bestaande en potentiële klanten te ontmoeten, legt Isabel uit. "Naast het feit dat we ons verhaal willen delen met onze huidige en nieuwe klanten, zijn we ook op zoek naar mogelijkheden om ons productaanbod te diversifiëren. Vooralsnog ligt onze focus op mini-courgettes en regenboog mini-wortelen. Met deze nieuwe producten willen we de export naar andere landen uitbreiden."
Het is belangrijk voor het bedrijf om te diversifiëren en zich te specialiseren in andere producten omdat het haar medewerkers momenteel maar 7 tot 8 maanden per jaar werk kan bieden. "Ons bedrijf heeft al ruim 15 jaar ervaring binnen de sector," vervolgt Isabel. "We zijn er erg trots op dat er zowel in ons pakstation als op onze plantages nog steeds een groot aantal dezelfde mensen werkt als toen we begonnen. Deze werknemers zijn trouw aan ons bedrijf en wij willen dan ook graag iets voor hen terug doen. We hopen dat we met de uitbreiding van ons portfolio ons personeel 12 maanden per jaar werk kunnen bieden."Asunción Export is aanwezig op Fruit Logistica, paviljoen 1.2 - stand A-07.

Voor meer informatie:
Isabel Farfán
Asunción Export S.A.
Guatemala
T: +502 7830 7586
E: isabel@asuncionexport.com
www.asuncionexport.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018