Zimbabwe verliest miljoenen door uien- en appelsmokkel

Smokkel in uien en appelen uit Zuid-Afrika ontneemt de fiscus van Zimbabwe miljoenen dollars aan potentiële belastinginkomsten.

Vicevoorzitter Godwin Mushori van the Fresh Produce Marketers' Association of Zimbabwe zei dat de meeste bedrijven het moeilijk hadden om het hoofd boven water te houden vanwege problemen met betrekking tot de uitvoerbaarheid. Ze worden geconfronteerd met krimpende export, veroorzaakt door oneerlijke concurrentie van informele handelaren.

De regering heeft 25% extra belasting op appelen en uien gezet om de lokale sector te beschermen. Het land produceert echter niet genoeg appelen om aan de lokale vraag te voldoen.

Volgens een artikel van newsday.co.zw hebben de 25% belasting geresulteerd in inkomstenderving voor de centrale overheid omdat de informele handelaren deze belastingen niet betalen. Bovendien motiveert de toeslag handelaren om het risico van smokkel te nemen. Er komt bijvoorbeeld naar schatting 32.000 ton appelen over de grens met een waarde van ongeveer €29 miljoen.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018