Fusieplannen Greenyard en Dole van de baan

Deprez en Murdock toosten niet op overname

Tholen – De overname van de Amerikaanse gigant Dole door het Belgische conglomeraat Greenyard is definitief van de baan. Vanmorgen (5 januari) maakte Greenyard bekend dat de onderhandelingen zijn stukgelopen. Er is "geen definitieve overeenkomst" gesloten, aldus Greenyard in een persbericht.

Hein Deprez betreurt het dat de overname is afgeketst. "We hebben alle inspanningen geleverd om een transactie te bereiken met belangrijke financiële en strategische meerwaarde voor alle betrokken partijen," reageert hij in een persbericht. "Desondanks kon geen overeenkomst worden bereikt." Waarop de overname is afgeketst, blijft onduidelijk, al suggereert de Belgische krant De Tijd dat het prijskaartje aan de overname te hoog was. De waarde van Dole wordt geschat op zo'n 2 miljard euro, aanzienlijk meer dan de 1,2 miljard die Greenyard waard is.


Hein Deprez.

Vorige maand lekte uit dat Hein Deprez, eigenaar van Greenyard, en David Murdock, eigenaar van Dole Foods Company, onderhandelingen voerden over een overname. Dat lek heeft volgens Deprez niet bijgedragen aan de onderhandelingen. Tegen de Belgische krant De Tijd liet hij hierover los: "Dat heeft zeker niet geholpen. Na perslekken ontstaan vaak onrealistische verwachtingen."

Dat Murdock zoekende is naar een koper, bleek al eerder vorig jaar toen de eerste stappen voor een nieuwe beursgang werden gezet. Volgens bronnen zouden er meerdere kandidaten zijn, maar had een overname door Greenyard de voorkeur van de Amerikaanse miljardair. Dat blijkt ook uit het commentaar van de Belgische onderneming in De Tijd: "Merk op dat wij niet gesolliciteerd hebben om Dole over te nemen. Dole is zelf naar ons gekomen om te onderhandelen."

"Hoewel de overname van Dole door Greenyard een belangrijke mijlpaal zou hebben betekend voor beide bedrijven, zijn we ervan overtuigd dat Greenyard op zich over de juiste strategie en prioriteiten beschikt om een winstgevende groei te blijven realiseren en onze positie als wereldwijde leider in groenten & fruit verder te versterken," vervolgt Hein Deprez in het persbericht. "We hebben er alle vertrouwen in dat Greenyard koploper blijft in de sector van groenten en fruit . We zullen deze succesvolle en ambitieuze weg als marktleider blijven bewandelen en zo blijvend waarde creëren voor de aandeelhouders."

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018