Chinese kruiden als gewasbeschermingsmiddel

In medio december 2017 werd door het Franse orgaan voor certificatie ECOCERT een biologisch middel op basis van Chinese kruiden goedgekeurd. Het biologische gewasbeschermingsmiddel is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut voor natuurlijke geneeskunde van de Lanzhou Jiaotong-universiteit, dat gevestigd is in de Chinese provincie Gansu. 

Het middel is effectief bij het behandelen en voorkomen van ziektes in groenten en fruit. Volgens het onderzoeksteam dat voor de ontwikkeling van het middel verantwoordelijk is, heeft het middel verder geen enkele gevolgen voor het milieu.

Sinds 2014 is het middel toegepast op meer dan 60.000 hectare aan teeltgrond in de provincies Gansu, Yunnan, Shaanxi, Sichuan en Fujian. Tijdens een pilotproject met aardappelen in Gansu werd een schimmel voor 75% bestreden. De opbrengst nam volgens onderzoeker Zhang Wenjie van het provinciaal bureau voor plantenbescherming met 16% toe.

Volgens teler Li Yuanzhu, die in de stad Yumen in Gansu een areaal van 4 hectare beheert voor de teelt van wolfsbessen, overtreft het biologische middel alle verwachtingen. "Vroeger gebruikten we gewasbeschermingsmiddelen om insecten te verdelgen als het fruit al was beschadigd. Maar nu wordt het fruit bij voorbaat door het kruidenmiddel beschermd."

De Chinese overheid moedigt het gebruik van biologische middelen aan, omdat deze efficiënter en minder schadelijk zijn dan traditionele gewasbeschermingsmiddelen. Volgens Xinhua.net werd in het begin van 2015 in China een campagne ingezet om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in zoverre af te remmen, dat de toepassing van deze middelen in 2020 niet meer toeneemt. In de periode van 2012-2014 nam het gemiddelde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in China met 9,2% toe ten opzichte van 2009-2011. Dit gebruik heeft gevolgen voor zowel de kosten van de teelt als voor de voedselveiligheid.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018