Suriname: Duizend telers mogen in 2018 exporteren naar Europa

In 2018 zullen minstens duizend agrariërs in de gelegenheid gesteld worden om niet-traditionele exportgewassen, groenten en fruit te exporteren naar Europa. Dat meldt de Suriname Herald. Export is mogelijk doordat er met de Europese Unie (EU) en de Food and Agriculture Organization (FAO) een overeenkomst is getekend, met als inzet een schenkingsbedrag van USD 15 miljoen. Deze markttoegang wordt bij overeenkomst gegarandeerd, gaf president Desi Bouterse te kennen in zijn nieuwjaarsboodschap.

Groei
Voor versnelde economische groei zijn export en import van groot belang. Het mogelijk maken van het binnen- en uitvaren van grotere vrachtschepen is hierbij van strategische waarde. Dat betekent dat met grote prioriteit in dit jaar gewerkt zal worden aan het uitbaggeren van onder meer de Nickerie- en de Surinamerivier, aldus de president. Door de uitdieping van deze rivieren zullen grotere schepen de havens van Nickerie en Paramaribo kunnen aandoen. De rijst- en bananenexport zullen vanuit Nickerie toenemen en kunnen plaatsvinden tegen lagere vrachttarieven door stijging van de export.

Haven
Ook de haven van Paramaribo zal bereikbaar gemaakt worden voor veel grotere vrachtschepen met grotere ladingen per keer, waardoor de vrachtprijzen zullen afnemen en daarmede ook de consumentenprijzen van al deze goederen. Bouterse zegt dat de regering deze baggerprojecten op de goedkoopste en meest duurzame wijze zal uitvoeren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de instrumenten van Public Private Partnership en van Foreign Direct Investment (FDI), waardoor weinig tot geen staatsmiddelen hiervoor nodig zullen zijn. "De verwachting is dat hiermede strategische kansen en perspectieven van verdere economische groei effectief benut zullen worden," aldus president Bouterse.

Bron: Suriname Herald

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018