Polen: Eerste beoordeling voorstel Europese Commissie voor toekomstige CAP

Tijdens de Raad Landbouw en Visserij (AGRIFISH) in december werden de eerste meningen over het voorstel voor de "Future of Food and Agriculture" gedeeld. 


Ondersecretaris R. Zarudzki tijdens de AGRIFISH bijeenkomst

De Poolse delegatie werd geleid door ondersecretaris Ryszard Zarudzki.

Polen is van mening dat CAP een belang onderdeel van het beleid van de EU moet blijven, op basis van de behoeften van de internationale gemeenschap, en de nieuwe uitdagingen waar ze voor zullen staan. Voor de toekomstige CAP, die moet opereren in een steeds open wordende EU markt - is veel geld nodig en dit neemt een grote hap uit het EU budget. Het bereiken van veel van de ambitieuze doelen die in het voorstel staan zijn afhankelijk van budgettaire beslissingen. 

De ondersecretaris benadrukt dat een goed budget voor CAP en de egalisatie van directe betalingen nodig zijn om een goed functionerende markt te creëren. Om de CAP sterker te maken moeten de verschillen in steun rechtgetrokken worden. Polen steunt bovendien het idee van het co-financieren van directe betalingen niet. Een dergelijke stap ziet het land als dreiging voor het functioneren van de interne markt, de principes van eerlijke concurrentie en het gemeenschappelijke aspect van dit beleid in de toekomst. Andere staten, zoals Litouwen, Slowakije en Letland steunen de egalisatie van directe betalingen ook.

Polen vindt het weghalen van een vangnet voor agrarische markten ook zeer alarmerend. Zowel directe betalingen als de organisatie van agrarische markten zijn fundamenteel om de inkomens van Europese telers te stabiliseren.De meeste vragen en twijfels van de ministers komen voort uit het nieuwe CAP model dat is voorgesteld door de Europese Commissie. In dit voorstel staat, onder andere, dat er meer verantwoordelijkheid bij de lidstaten wordt gelegd voor de uitvoering van de Common Agricultural Policy. De delegaties benadrukten vooral het belang van het versterken van CAP's milieubeleid, innovaties, de overdracht van kennis, het steunen van kleine en middelgrote teeltbedrijven en het simplificeren van het agrarische beleid. 

Vanaf januari 2018 zal de Bulgarije de voorzitter zijn van de Agrarische Raad. Het land heeft laten weten intensief aan de toekomstige CAP te willen werken. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018