Schade kan oplopen tot 35 mld dollar

Drievoudige bedreiging voor wereldwijde bananensector

Volgens wetenschappers van onderzoeksinstituut Cabi waarschuwen voor een drievoudige bedreiging voor de wereldwijde bananenteelt. Een 'perfect storm' van de drie bedreigingen zou voor 35 miljard dollar aan schade kunnen veroorzaken in de bananenteelt.

Bunchy Top Virus

Volgens de export van Cabi kan de combinatie van TR4, Banana Bunchy Top Virus (BBTV) en de Banana Skipper butterfly (Erionota spp) de bananenteelt in Azië, Afrika en Latijns-Amerika vernietigen. Er zijn momenteel geen resistente rassen tegen deze bedreigingen.

Bananen zijn een belangrijke voedingsbron voor meer dan 400 miljoen mensen in ontwikkelingslanden. De bananen worden door miljoenen kleine telers verbouwd. Alleen in Afrika zijn al rond de 70 miljoen mensen afhankelijk van de bananenteelt voor hun levensonderhoud.

De Banana Skipper is een vlinder die oorspronkelijk voorkomt in Zuidoost-Azië. De vlinder breidde het leefgebied uit over Azië en de Pacific. Een zware plaag kan de bananenplanten volledig bladerloos maken. Het Banana Bunchy Top Virus verspreidt zich naar het westen vanuit Zuidoost Azie. Besmette planten dragen geen of misvormde vruchten.

Banana Skipper

Ook TR4 breidt zich uit naar het westen vanuit het zuidoosten van Azië. De schimmel werd op twee plantages in Mozambique aangetroffen, waar 1.300 hectare verloren is gegaan. De drie plagen zouden zich verder kunnen verspreiden over Afrika en Latijns-Amerika.


Zonder een wereldwijd preventienetwerk voor detectie en management van de uitdagingen vormt dit een dodelijk cocktail voor de bananensector, aldus de wetenschappers. "Het is algemeen bekend dat TR4 op zichzelf de potentie heeft om een serieuze impact te hebben op de wereldwijde bananenteelt, maar alleen focussen op deze schimmel, laat de deur openstaan voor twee andere grote bedreigingen," aldus Roger Day, Sanitary and Phytosanitary (SPS) Coördinator van CABI.

"Het is van vitaal belang dat wetenschappers, de sector, overheden en internationale organisaties samenkomen en instemmen met een verenigde preventie, detectie en management framework waarmee gereageerd kan worden op de bedreigingen."

Banana Skipper

CABI stelt een Invasives Response Programme op waarin ook lokale huishoudens die bedreigd worden ondersteund worden en ingezet wordt op detectie en preventie. Zo heeft bijvoorbeeld het Plantwise programma zich bewezen voor kleine telers. "Alleen met een snelle samenwerking over grenzen heen en dwars door sectoren kunnen we deze wereldwijde uitdagingen aan," aldus Day.

Meer informatie:
Wayne Coles
CABI
Tel: +44 (0) 1491 829395

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018